Билковите “лекарства” съдържат токсични плесени

 

Натуралните билкови лекарства (билките, билкови добавки, тинктури и т.н.) са известни като растения за лечение на някои медицински проблеми или симптоми. Според някои изследвания, около 64% от хората по света използват някакъв вид алтернативни билкови лекарства.

Една от най-големите заблуди е, че хората си мислят, че те са 100% безопасни поради причината, че са естествени, но това не е във всеки един случай така! Растенията могат да бъдат предмет на замърсяване с плесени, при което се създават и освобождават микотоксини.

Когато са в голяма концентрация, тези микотоксини може да предизвикат отрицателни реакции при хората. Те са пряко свързани с рака на черния дроб, увреждане на бъбреците, нарушения на репродуктивните органи и намаляване на имунната система.

И въпреки рисковете, които носи използването на лекарства от билки, обаче, това не е достатъчно регламентирано почти никъде по света. От Американската агенция за храните и лекарствата (FDA, както и други подобни институции в други страни) казват, че билковите лекарства като хранителни продукти/добавки, не са предмет на стандартно тестване, производство и етикетиране (опаковане), както лекарствата.

Вредните плесени са идентифицирани в повече от 40% от билковите лекарства

В САЩ е проведено едно изследването – 30 проби от най-често използваните билкови лекарства с цел да се установи наличието на токсична плесен.

При проверката е идентифицирана мухъл при 90% от пробите, а при 70% от пробите, количеството на мухъл надвишава приемливи равнища.

Екипът от изследователи същевременно разследва и дали плесента, която е намерена в тези проби създава микотоксини. Разкрито е, че 31% от плесента произвежда вредни микотоксини, а 19% създавали афлатоксини (които са свързани с рак на черния дроб) и 12% създали охратоксин А (който е вреден за черния дроб и бъбреците).

Вредният мухъл е идентифициран в около 43% от пробите. Афлатоксините са налице при около 30% от пробите, а 26% са били заразени с охратоксин А най-мръсните и силно замърсени растения са коренът от мак и индийското орехче.

Изследователите обясняват, че до момента на използване на растенията, които се използват за билкови лекарства може да се замърсят през всички етапи, включително периода на вегетация, отглеждане, събиране, транспортиране и съхранение. Тези растения много често се продават на пазарските сергии, които не са известни добра хигиена.

Източник: FDA official website

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *