Болки в гърдите (жени) – 7 от най-честите причини.

Болката в гърдите е неприятно чувство, с което могат да се срещнат много жени, особено в периода на менструация. Но освен хормонални промени, които предшестват месечния цикъл, има и други причини, поради които вашите гърди могат да ви болят. Вижте най-честите 7, включително и начините, с които можете да си помогнете.болки в гърдите

1. Менструация

Най-честата причина за болка в гърдите е свързана с хормоналните промени по време на цикъл. Те са най-силни няколко дни преди цикъла, както и на първия ден. Болката и чувствителността в гърдите възниква под влияние на промените в нивото на естрогена, а болката напълно изчезва с края на цикъла. Контрацепционите хапчета могат да ви помогнат с тази болка, защото те пречат на овулацията и поддържат нивата на естрогена стабилни.

2. Прекомерна физическа активност

Може би сте направили повече лицеви опори от обикновено или пък сте започнали да практикувате упражнения с тежки тежести. След приключване на тренировката, може да почувствате болка в гърдите, но тя всъщност идва от мускулите, които са поставени непосредствено под тъканите на гърдите. Тяхното натискане и отпускане може да бъде причина за чувствителност. Топлите компреси могат да ви помогнат с намаляване на болката, но в тези горещини не се препоръчват. А може би прекалявате и със секса! Което никак не е лошо.

3. Разтегнат мускул

Ако размествате мебели или сте носили тежки торби, тогава има голям шанс, болката да е породена от преразтягане на гръдния мускул, който се намира точно под гърдите. И в този случай топлите компреси могат да ви помогнат.

4. Несъответствие на сутиен

Когато носите тесен сутиен или пък прекалено малък, проводниците под кошовете могат да притискат гърдите, което същевременно води до неприятна болка в тях. Също така, ако сутиена не ви подкрепя добре гърдите, тяхното непрекъснато движение през деня може да ги направи изключително чувствителни.

5. Несъответстващ спортен сутиен

По време на тренировката, гърдите трябва да имат добро пристягане с цел да не “подскачат” на всяко движение, което води до разтягане на тъканите в гърдите.Особено, ако имате големи гърди. Едно скорошно проучване показва, че всяка трета състезателка по кроc чувства болка в гърдите, така че точно затова е много важно да имате добър спортен сутиен.

6. Възела в тъканта на гърдите

Ако тъканта на гърдите е с възли, сте добре запознати с чувствителността, която се проявява по време на месечния цикъл. Нееднаквата тъкан създава доброкачествени кисти изпълнени с течност, които са чувствителни на хормонални промени.

7. Прекомерна консумация кафе

Няколко изследвания показват, че избягването на кофеина може да намали болките в гърдите, особено при тези жени, които имат възли в тъканта на гърдите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *