Българинът се лишава от храна, но не и от цигари и алкохол

По последни данни от НСИ, българинът е готов да се лиши от храната, за да намали разходите си, но не и да се откаже от цигарите и алкохола.

Това е последната информация, публикувана от Националния статистически институт. Домакинствата са свили потреблението на храната средно от 386,8 лв. през 2013г. до 375 лв. през последното тримесичие на 2014г. Харчовете за цигари и алкохол остават непроменени – 4.2% от семейния бюджет или около 49 лв. на човек. Намалява консумацията на плодове обаче – от 12,6 кг. на 12,1 кг., а на зеленчуците от 14,5 кг. на 14,1 кг. Яйцата, млякото и хляба също са ограничени.

Народопсихологията на българина винаги е била доста интересна. Ето още малко данни за какво харчим парите си според НСИ:

– 32% от средствата отиват за храна и безалкохолни напитки. В другите страни от Европа, тези харчове заемат основния дял от финансите на семействата. Повечето разходи в България се отделят за консумативни плащания като ток, вода, топлина, което е разбираемо от една страна, имайки предвид голямото несъответствие между заплати и битови сметки.

Но тук трябва да се отбележи нещо доста любопитно! Цената на една ЗДРАВОСЛОВНА диета, богата на плодове, зеленчуци, риба и ядки, например, се приема, за много по-висока от тази на хранене без режим /тип- „когато съм гладен-ям, каквото има“/, състоящо се от НЕЗДРАВОСЛОВНИ преработени храни. Наскоро от Харвардското училище за обществено здраве ( HSPH ) са изследвали 10 държави и са установили, че разликата в стойността, често цитирана като бариера пред правилното хранене, е приблизително $ 1.50 повече на човек на ден. Това прави 2.51 лв. НА ДЕН! Давате два лева повече и получавате нещо безценно – енергия, добро настроение, красота, силует, приятно усещане в собственото си тяло, но най-важното е, че сте ЗДРАВИ! Ако трябва да се правят точни сметки, сложете към цената на НЕЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ и медицинските услуги, лошата работоспособност, преждевременната смъртност, която води огромни непреки загуби за държавата. Цената на полезната храна май стана доста по-евтина, нали?

1 thought on “Българинът се лишава от храна, но не и от цигари и алкохол”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.