Възпаление на венците – 8 народни средства

Всички знаем колко „неудобен“ е зъболекарският стол. Въпреки прогреса в медицината и по-специално стоматологията, продължаваме да се боим от посещението в зъболекарския кабинет, което може и да се предотврати, особено за един от най-честите проблеми със зъбите, а именно възпаление на венците. Природата вече е измислила подходящи „лекарства“.

За лечение на възпаление на венците (и като цяло възпаления в устната кухина / стоматит) използвайте следните народни средства:

1.Нарежете сурови картофи и с парчетата намажете възпалените венци.

2.Плакнете устата три пъти дневно с прясно изцеден сок от моркови. Сокът трябва да се разреди с вода в съотношение 1: 1.

3.Пресни листа от алое или градински чай. Изключително полезни за устната кухина. Можете да ги блендирате и с тях да намажете венците

4.Плакнете устата с прясно изцеден сок от зеле. Сокът трябва да разредите с вода в съотношение 1: 1. Вижте по-добрият вариант на тази рецепта ТУК

5. Направете настойка от жълт кантарион по следния начин:

 Смесете в буркан кантарион с ракия или друг 40-процентов алкохол в съотношение 1: 5. Преди употреба сместа трябва да престои в добре затворен буркан, две седмици. Това е противовъзпалително средство за изплакване на устата. Поставете 30-40 капки в половин чаша вода и с това средство изплаквайте устата.

6.Смесете 15-20 гр цвят лайка с една чаша топла вода (тоест по-силен чай от лайка). Оставете чая да престои така, процедете и добавете 4 гр борна киселина на прах (може да се намери най-често в големите хранителни вериги). Сместа се използва като противовъзпалително средство и антисептично за изплакване на устата.

7.Направете чай от невен по следния начин:

Една супена лъжица цветове от невен, прибавете към 1 чаша вряла вода. Варете на слаб огън около 10 минути, след което прецедете. Използва се като противовъзпалително, антибактериално и като регенериращо средство за изплакване на устата.

8.Три големи скилидки чесън смелете и смесете с 2 супени лъжици кисело мляко. Сместа трябва да се държи в устата, а с езика да се разположи на болните места. Повторете това няколко пъти в продължение на няколко дни.

 

В заключение е важно да се спомене, че от изключително значение е устната хигиена. Повечето проблеми със зъбите, венците и т.н. идват именно от лошата хигиена, рядкото миене на зъбите или неизползването на вода за уста и конци за зъби. Тези неща водят и до доста други неприятни последици като например лош дъх, затова бъдете особено стриктни, когато става въпрос за вашата усмивка 🙂

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.