Диетата на Дюкан – без глад и лишения

Дюкан диета

От няколко години насам диетата на Дюкан завладя света. Благодарение на магическите думи „Можете да ядете колкото искате“ и обещанията за бързо отслабване и дълготрайно поддържане на теглото, диетата на френския диетолог д-р Пиер Дюкан не спира да бъде популярна в световен мащаб.

БЕЗ ГЛАДУВАНЕ В ДЮКАНОВАТА ДИЕТА?

Дюкановата диета е богата на протеини и представлява хранене с храни, които са с много малки количества мазнини и въглехидрати. Тя е много сходна с диетата на д-р Аткинс и често се нарича френската Аткинсова диета.

Основата, върху която се гради диетата е т.нар протеинов ден. Поне веднъж седмично трябва да се консумират само протеини, с препоръка този ден да е Четвъртък.

По време на диетата можете неограничен да консумирате от разрешените видове храни, така че добрата страна е, че никога няма да чувствате глад и не е необходимо да си водите статистика или да смятате.

Популярната книга на д-р Дюкан предупреждава, че като следствие от въвеждането на много протеини и минимални количества въглехидрати, диетата може да предизвика лош дъх, запек, умора и сухота в устата.

СЪЩНОСТТА НА ДЮКАНОВАТА ДИЕТА

Дукановата диета се основава на 4 етапа. Първите два водят до бързо намаляване на теглото, а вторите два са насочени към дългосрочно поддържане на стройната линия с цел загубените килограми никога повече да не се върнат.

Етап № 1: „Атака“

дюкан диетаПротеини, белтъчини, протеини … това е, което д-р Дюкан дава като задължителна част от първата фаза. Препоръчително е да консумирате пилешко и пуешко месо и да избягвате агнешко и свинско. Най-добре е да не ядете месото с кожата и крилцата. Също така е разрешено в диетата да „влязат“ яйца, риба и морски дарове, соята и немасните млечни продукти (с изключение на кашкавала).

По време на тази фаза трябва всеки ден да консумирате минимум 1,5 литра вода, да приемате една и половина супена лъжица овесени ядки и да ходите поне 20 минути.

Продължителност: 1-10 дни.

Резултати: Според книгата, повечето хора остават на този етап пет дни и губят 2-3 кг.

Етап № 2: „Горене“

диетата на дюканТози етап се казва така, защото тогава трябва да стигнете до желания резултат, а именно горене на излишни килограми. По време на фазата е необходимо един ден да консумирате само протеин (като в първата фаза), след това един ден протеини + зеленчуци, след това отново само протеини, а на следващия ден отново протеини + зеленчуци и т.н.

Позволени са зеленчуци като домати, броколи , патладжан, спанак, цвекло, краставици, лук, тиква, гъби, репички, праз. Забранени са зеленчуците, съдържащи скорбяла, като картофи, царевица, леща, боб, грах.

Препоръчва се пиене на много вода, консумация на 2 супени лъжици овесени ядки и 20-минутно ходене всеки ден.

Продължителност: Докато не постигнете желаното тегло.

Резултати: На всеки 3 дни се отслабва средно с половин килограм.

Етап № 3: „Консолидиране“

дюкан След като с помощта на първите две фази ще постигнете желаното тегло, целта трябва да бъде да поддържате и да не допуснете никога да ви се върнат загубените килограми, затова следват фазите на консолидация и стабилизация .

Третият етап трябва да ви възпре от мисълта да се върнете към старите си навици на хранене и да ви отведе до балансирана диета. По време на тази фаза постепенно започнете да въвеждате в диетата продуктите, които са забранени по-рано.

Всеки ден можете да ядете неограничено количество протеини (включително агнешко и свинско месо) и зеленчуци, както и малък плод, 2 парчета пълнозърнест хляб и 1 парче сирене. И тук е задължително пиенето на много вода и 20-минутното ходене.

Книгата дава възможност през този етап да се консумират две „cheat“ хранения седмично, т.е. два пъти седмично можете да ядете абсолютно всичко, което пожелаете.

По време на тази фаза трябва да започнете практикуването на протеиновия ден, т.е.един ден в седмицата да ядете само протеини.

Продължителност: 10 дни за всеки загубен килограм в предишния етап.

Етап № 4: „Стабилизиране“

Фазата на Стабилизиране има за цел да поддържа теглото. Авторът на диетата обещава, че можете да ядете всичко, което искате, но няма да си върнете килограмите, и само ако веднъж седмично имате протеинов ден (с меню като в първата фаза, например, в четвъртък), ако консумирате 3 супени лъжици овесени ядки дневно и ако всеки ден ходите 20 минути ще останете със свалените килограми.

Продължителност: Цял живот.

ПРЕПОРЪКИ

  • Позволено е да използвате оцет и подправки, за да подобрите вкуса на храната.
  • Можете да използвате дъвка без захар, но и без изкуствени подсладители.
  • Ежедневно приемайте таблетка мултивитамини с минерали.
  • Консумирайте кафе и чай без захар.
  • Не правете Дукановата диета, ако имате здравословни проблеми.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *