Желязото и вашето здраве

Витамините и минералите играят важна роля в опазването на здравето. Желязото не е изключение. Световната здравна организация предупреждава, че 80% от населението по света страда от недостиг на желязо.Ако вие сте част от останалите 20% – продължете така. Но ако сте от по-голямата част – тази статия е предназначена за вас.

месо и желязо
Червеното месо е богато на желязо

ЗАЩО Е ВАЖНО ЖЕЛЯЗОТО?

Желязото е част от всяка клетка на тялото и има огромна роля в създаването на силна имунна система. Организмът не произвежда желязо, а го абсорбира през тънките черва. Желязото е основен и най-важен елемент на хемоглобина, който разнася кислорода в тялото.

Недостигът на желязо при децата предизвиква забавяне растежа и поведенчески проблеми. При бременните жени, които имат дефицит на желязо, има голям риск от преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.

СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА ЖЕЛЯЗО

Дефицитът на желязо се появява по-често при жените, отколкото при мъжете. В срок от 30 дни жените губят повече желязо от мъжете.

Най-честите симптоми, които възникват при недостиг на желязо са:

 • Неразположение и умора;
 • Замайване или припадък;
 • Косопад;
 • Намалена концентрация;
 • Главоболие;
 • Чупливи нокти.

Дали едно лице страда от недостиг на желязо може да се определи чрез анализ на кръвта му.

РИСКОВИ ГРУПИ

Всеки човек може да има недостиг на желязо, но някои са по-склонни към това от други.

Жените. Поради загубата на кръв по време на менструация и бременност, жените губят повече желязо от всяка друга група.

Вегетарианците. Желязото, което се намира в животинските продукти, червеното месо, черен дроб и яйцата се абсорбира лесно от организма, отколкото желязото което се среща в храни с растителен произход. Поради това вегетарианците трудно приемат препоръчителните дневни нужди на желязо.

Хора със заболявания на храносмилателната система. При тази група абсорбцията на желязото е по-бавна и поради това те трудно приемат препоръчаните дневни нужди от желязо.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ДНЕВНИ ДОЗИ

Колко желязо трябва да се консумира? Отговорът на този въпрос зависи от самия организъм. Най-много желязо трябва да се приема в периода на растеж, т.е. при деца и тийнейджъри. Също така и бременните жени и жените с обилна менструация трябва да получават по-голямо количество желязо.

Препоръчителните дневни нужди на желязо са:

 • Деца (1-10 години) – от 7 до 10 mg
 • Жени (19 години нагоре) – 18 mg
 • Мъже (19 години и нагоре) – 8 mg
 • Бременни жени – 27 mg
 • Кърмачки – от 9 до 10 mg

ХРАНИ, БОГАТИ НА ЖЕЛЯЗО

Най-много желязо съдържат: свинския черен дроб, червеното месо, рибата, брашното, бобовите растения и жълтъка от яйце. Богати на желязо са и спанакът, елдата, ягодите, кивито, карфиолът, броколите, картофите, доматите.

Когато консумирате храни, богати на желязо, избягвайте чай, кафе, мляко и соя, защото те пречат на усвояването на желязото.

Калцият също така предотвратява абсорбцията. Затова, ако получавате допълнителни дози от този минерал от храненето, избягвайте комбинацията желязо – калций.

Ако консумирате само желязо от растителен произход, погрижете се с тази храна да приемате нещо, което съдържа много витамин C.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.