Защитете се от болести с 30-минутна физическа активност – 5 дни в седмицата

Упражненията могат да направят много повече от лекарствата. Само една бърза разходка всеки ден е нужда, за да се предпазите от много заболявания и разстройства на здравето.

Бързото ходене или спортувате в продължение на половин час, пет пъти седмично, може да намали риска от рак на гърдата с до 25% и червата до 45%; риска от деменция може да спадне с 30%, а също и шансовете за получаване на инсулт и от развитие на сърдечно заболяване може да се намали съответно с 30 и 40%.

Значението на упражненията за нашето здраве като профилактика и лечение на много болестни състояния, се потвърждава и от данните на доклада на Британската академия за медицинските „Royal“ колежи, чиито студенти анализират резултатите от над 200 изследвания. „Да бъдеш активен е наистина чудо на излекуването“, казва председателят на Академията. В доклада, той също изразява съжаление, че много лекари и пациенти са забравили ползите от малките дневни усилия. Дори като се качвате по стълбите вместо с асансьора, ходите 10 минути пеша, за да достигнете до мястото, където искате, вместо с кола или автобус или пък разкарвайки кучето, притичвате по него по-често- всички тези малки активности са част от бъдещото здраве на вашето тяло. Не трябва да се забравя, че нашите тела са създадени именно да се движат активно и получавайки всичко на готово в съвременния свят, ние ги подлагаме на стрес и оттам болестите ни настигат много по-лесно.

Източник: AoMRC

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.