Какво казват експертите за историята с роклята

Роклята, за която всички в интернет говорят. Какъв цвят я виждате вие?

Синьо и черно? Или бяло и златно? Вчера в медиите избухна интензивен дебат за снимка на рокля, първоначално публикувана в Tumblr, която изглежда в две различни цветови комбинации в зависимост от това кой я гледа. Към тази сутрин около 70% от хората, които бяха анкетирани от Buzzfeed, твърдят, че роклята е бяло и златисто, а останалите 30% са я видели в цветовете на синьо и черно. 

Според едно интервю в списанието Business Insider с жената, която е публикувала снимката в Tumblr, цветът на роклята е синьо и черно. Роклята е станала обект на спорове и на сватба, на която тя е била носена от шаферката. Но защо тази рокля изглежда така? Как е възможно някои хора да я виждат по един начин, а други по съвсем различен. Световните експерти дават истинското обяснение на този проблем, който е изцяло биологичен.

 

Да, някои хора виждат цветовете различно

Когато двама души не могат да се споразумеят за това, което виждат, това със сигурност може да се дължи на физически различия в техните очи, казва известен в Лондон невролог и изследовател на цветовете. Около 1 от 12 мъже и 1 от 200 жени имат недостиг на възприятието за цвят (често наричан цветна слепота ), което им обърква възприемането на червено и зелено, например. Още по-малък процент от хората имат проблеми да разграничават синьо и жълто. И изследвания показват, че мъжете и жените виждат цветовете малко по-различно, както и хората на различна възраст или в различни части на света.

И зрителното възприятие може да варира значително, дори и сред хора, които не разполагат с цветни „неизправности“ или други явни различия, казва Марк Жаклот, болничен директор на LensCrafters. „Конусите от клетки в окото обикновено са отговорни за начина, по който ние виждаме, цветовете,“ казва Жаклот. (Част от клетките са по-ангажирани с движенията и периферното зрение.) „Тези конусовидни клетки са организирани по различен начин в различните хора и може да предизвика у хората да виждат различни цветове или различни версии на цветовете, дори и в едно и също осветление.“

Защо всъщност не винаги е такова, каквото изглежда

Колкото и да се превърна в интернет сензация, Жаклот казва тази „илюзията“ не е нещо необичайно. Всъщност, казва той, хората виждат цветовете по различен начин през цялото време.

За да обобщим, обяснението е частично физиологическо (организацията на конусовидни клетки в окото или способността на ретината да позволи проникването на светлината) и отчасти ментално (контекстните „улики“ в мозъците ни за един обект, когато го наблюдаваме). Това е поредният пример за необятното пространство на мозъците ни и различията между отделните хора. Както се казва, всичко зависи от гледната точка.

Остава въпросът обаче, защо цветовете точно в тази рокля се бъркат. Не, не е заради снимката, защото както беше споменато по-горе споровете за нейния цвят са възникнали и на живо. Може би жокерът се крие в „предварителното познание“ за предметите. Ние възприемаме оранжевия цвят на портокала много лесно, защото предварително знаем какъв цвят е. Но по принцип рядко бъркаме син автомобил с бял, нали? Ясен отговор учените все още не могат да дадат. Остава само да честитим на производителите на роклята, които със сигурност вече плануват нови безбройни партиди. 🙂

Източник: New York Times

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.