Киноа – “златното зърно” за отлично здраве

Киноата е суперхрана, която заслужава да получи почетно място в кухнята. Отглеждана повече от пет века на Андите и наричана “златото на инките”, киноата през последните няколко години бързо увеличи популярността сред привържениците на здравословното хранене, за които са важни хранителни стойности на консумираната храна.

Тази “псевдожитарка” присъства на все повече трапези, защото се готви много бързо и лесно се съчетава с различни ястия. Често служи като заместител на ориз и макаронени изделия.

 

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ КИНОАТА

Киноата снабдява човешкия организъм киноас много повече антиоксиданти от всяка друга зърнена храна, използвана в безглутеновите диети и носи много ползи за здравето.

Консумацията на киноа може да намали риска от възникване на:

 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Диабет тип 2;
 • Хемороиди ;
 • Запек ;
 • Високо кръвно налягане ;
 • Рак на дебелото черво;
 • Наднормено тегло.

КАКВО СЪДЪРЖА КИНОАТА?

Киноата е богат източник на:

 • Протеини. веганите и вегетарианците се влюбват в киноата, поради високия процент на протеини. Анализите показват, че киноата е “пълен протеин”, който съдържа всички незаменими аминокиселини.
 • Фибри. В киноата е почти двойно повече фибри от останалите зърнени храни. Това означава, че може да помогне при запек (запек), да намали риска от появата на хемороиди, както и да бъде съюзник в отслабването.
 • Минерали, особено магнезий . В една чаша неварена киноа има цели 83% от препоръчителната дневна доза магнезий.
 • Желязо. В една чаша неварена киноа има 43% от препоръчителната дневна доза желязо.
 • Рибофлавин (B2). Рибофлавинът, както и магнезият, могат да помогнат в предотвратяването и намаляването на главоболието при мигрена.

Как се приготвя:

киноа

Киноата не съдържа глутен и лесно се усвоява от организма. Все повече хора се опитват да изхвърлят глутена от диетата, така че киноата чудесно се вписва в безглутеновата диета.

Киноата увеличава своя обем в процеса на готвене, така че имайте предвид, че от 1 чаша сурово киноа ще стане на около 3 чаши приготвена киноа.

Преди да започнете с готвенето на киноата, се препоръчва да я измиете в цедка и същевременно да триете с дланите. Опитайте няколко зърна и ако имат горчив вкус, продължете с измиването.

Киноата се вари във вода. За варене на една чаша киноа са достатъчни две чаши вода . Най-добре е първо да преварите водата, а след това да добавите киноата. Гответе на ниска температура 15-20 минути.

Консумирайте киноата в комбинация със зеленчуци или плодове, или добавете в супи и салати. Бъдете креативни, защото вкуса на киноата позволява безкрайно кулинарни експерименти.

Определено си струва да й дадете шанс да ви обогати трапезата и да ви подобри живота.

1 thought on “Киноа – “златното зърно” за отлично здраве”

 1. Пефтичев

  Учителя е казал че няма нужда да ядем храни от другия край на света – природата се е погрижила да ни даде всичко от което се нуждаем чрез местните култури. Кому е изгодна тази агитация – на търговците! А кому е най-неизгодно…..на хората за които това е основната храна и трудно, или не си я позволяват, поради вдигнатите цени.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *