Кокосово масло – 5 въпроса и 5 отговора

Уникалната комбинация от мастни киселини?

И това от така прочутите здравословни мастни киселини. В миналото кокосовото масло е било демонизирано, защото съдържа наситени мастни киселини, но тези на кокосовото масло се различават, тъй като веригата им е със средна дължина и другото метаболизира. За разлика от мастни киселини с дълги вериги, които са вредни, тези в кокосовото масло имат положителен ефект върху мозъка. Диетите, бедни на въглехидрати, а богати на мазнини се разследват и считат за полезни при заболявания на нервната система, като епилепсия и Алцхаймер.

Традиционните консуматорите са сред най-здравите народи?

Въпреки че в западния свят кокосовото масло се счита за екзотична храна и такава, която се консумира с грижа за здравето, в южните части на Тихия океан има народи, които дори 60% от дневните калории внасят именно чрез кокосово масло. Именно те – полинезийските народи – са сред най-здравите, с никаква честота на сърдечно-съдови заболявания.

Повишен прием на енергия?

Не е само важен броят на калориите, но и източникът. Отново се връщаме на мастни киселини със средна верига. За разлика от дългите вериги, тези мастни киселини водят до повишена енергийна консумация, което е равно на изгарянето на повече калории. Едно проучване върху 40 АНКЕТИРАНИ с висок ИТМ, подуване на корема и локализирана мастна тъкан, сочи, че кокосовото масло води до подобряване на ИТМ и намаляване на обема чрез употреба на само 30 мл от него на ден.

Антибактериално и антимикотично свойство?

Този ефект на кокосовото масло идва от ЛАУРИНОВАТА киселина, която е със силно „представителство“ и почти 51% мнозинство. Ако трябва да излезем от правната терминология, лауриновата киселина (додеканова киселина) е наситена едноосновна мастна киселина, която се съдържа в кокосовото масло. Нейната химична формула е CH3(CH2)10COOH. Тя e основната мастна киселина в палмовото и кокосовото масло и също така e една от основните съставки на майчиното мляко. Както казахме, има много силно антимикробно действие.

Действа благоприятно и отвън?

Освен като храна, кокосовото масло е и отличен козметичен продукт. Вижте няколко примера за домашно направена козметика с натурални продукти, в които участва и кокосовото масло. Дава отличен ефект като маска за коса, а също и помага за намаляване на пърхота. Подхранва и предпазва кожата и подобрява нейния липиден профил, а има и определен защитен фактор от слънчевите ултравиолетови лъчи.

*Един интересен подход, чрез който да употребявате кокосовото масло е чрез кафето. Добавете на върха на лъжичката кокосово масло в сутрешното кафе и ще получите изключително важни хранителни вещества, с които бодро да започнете деня си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *