Любопитно: защо мъжете оплешивяват

Косопадът е далеч от рядко явление – почти 50% от мъжете се сблъскват с този проблем. Замисляли ли сте се защо това е така?

Косопадът съвсем сигурно е, че не е болест. Какви са истинските причини за загуба на коса и дали еволюцията има някаква връзка с това?

 

НАУКАТА казва …

Ще бъдете изненадани.

 

Знаете ли, че човешкият род не е единственият, който има този проблем? Маймуни и лъвовете са видове, при които това явление е най-честото (дори повече от човека). Изследователите установили, че лъвовете с по-малко влакна имат по-големи шансове да станат алфа-мъже в техния „клан“.

Реалната причина не е напълно известна, но учените се съмняват, че биологичното съединение DHT (dihidrotestosteron) е свързано със загубата на косата на определени места. Някои мъже са устойчиви на DHT, така че имат късмета да не им падне и косъм до края на живота дори.

И ЗАЩО ТОЧНО МЪЖЕТЕ?

При мъжете се оказват виновни различни ензими, които превръщат тестостерона (мъжкият основен хормон) в хихидротестостерон, който прави косата по-тънка и по-къса. Учените смятат, че азиатците имат най-много от тези ензими, а пък други изследвания показват, че при тях има най-малко косопад?! Противоречията са навсякъде относно косопада.

Въпреки че все повече започваме да се отдалечаваме от природата, мислейки я за толкова далече от нас, а цивилизацията все по-близка, не трябва да забравяме, че ние сме като животните и имаме почти всички техни инстинкти, макар и еволюцията да се опитва да ги „запуши“.

Една интересна теза е, че мъжете губят косата си и по този начин част от своята привлекателност (повечето от тях) и може да приемем, че самата природа изпраща послание, че е дошло време щафетата да се предаде на по-младия. Но пък понякога мъжете с голи глави са доста атрактивни за женската аудитория, особено ако го играят „лоши момчета“, дори и да са по-възрастни. Тук отново идва идеята, че точно като животните, жените избират по-силния индивид, за да им даде здраво дете. И не само това. Жените също имат своя „версия“ на този проблем, който идва след менопаузата.

Именно жените получават характеристики присъщи за мъжете, поради намаленото ниво на естрогена и увеличаване на тестостерона.

Както прочетохте, няма еднозначно мнение, но едно със сигурност е доказано. Косопадът се предава по поколенията, тоест генетично и ако баща ви оплешивее, когато стане на възраст, то шансът и при вас да се случи това е почти 100%. Това не бива да ви притеснява! Отдава ви се шансът да обръснете косата си и да се превърнете в „онзи секси мъжкар“.

1 thought on “Любопитно: защо мъжете оплешивяват”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *