Млякото не е безвредно

milk-518067_1920Млечните продукти не са безопасни!
Не трябва да се пият повече от три чаши мляко на ден, особено жените!

Противно на факта, че млякото е богат източник на калций, полезен за костите, диалогът за неговите негативи върху здравето на човека се разраства, започва нова ера на „живот с по-малко мляко”, създават се организации с подобна цел, а лекарите все по-често по света препоръчват умерено потребление на млечни продукти.

Нови изследвания показват, че хора, които са злоупотребявали с млякото през живота си по-често имат фрактури на костите, отколкото тези, които никога не са се радвали на млякото. За да стигнат до този факт, учени са изследвали 61 400 жени и мъже от 1987г. до 2014г.

Изследването е направено от Uppsala University (Швеция), където група от учени проверили колко често участниците в експеримента консумират кисело мляко, мляко и сирене, както и смъртността между тях в следствие на фрактури и травми. Установено е, че при тези, които употребяват повече млечни продукти, получават повече счупвания на кости или навяхвания. По-интересно е, че при жените, любители на млякото в чиста форма, пострадалите са 2 пъти повече, отколкото при мъжете от тази категория. Например, бедрените фрактури са с 50% повече от тези на мъжете. Установен е и повишен риск от смъртност. В крайна сметка, причината за тези фрапиращи резултати се оказала в съдържание на захари, което ускоряват стареенето на организма и то най-вече при хората от женски пол.
Препоръчително е да се консумира преработено мляко- киселото, например. В България, киселото мляко е един от най-ценните дарове, с което сме прочути дори и в Китай. Съдържанието на бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, по известна като Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus., прави млякото освен вкусно, и много полезно за организма. В допълнение е и фактът, че млякото от крава, която е боледувала и е била лекувана с антибиотици, не може да ферментира, каквото е киселото мляко, т.е. киселото мляко винаги идва от крави, които не са третирани с препарати. Но и тук е важно уточнението, че нищо прекалено, не е полезно.

1 thought on “Млякото не е безвредно”

  1. Татяна

    Ако наред с калция се приема и фосфор / риба / , ще се оправи съотношението на двата минерала . Което всъщност е причина за костните фрактури .

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *