Плод Шипка срещу плод Годжи бери

Кой? е победителят в двубоя: плод ШИПКА срещу плод ГОДЖИ БЕРИ за превъзходството на натуралните антиоксиданти? Българското чудо срещу хималайското вълшебство, неоценената „суперхрана“ срещу прехвалената китайска храна, витамин C срещу много по-малко витамин C? Май отговорът е ясен, но все пак.

 

Шипката има високо съдържание на витамин С, витамин А , калций и желязо. В допълнение, шипката е богат източник на биофлавоноиди, пектин, витамин Е, селен, манган и витамин В комплекс. Той също така съдържа умерени количества магнезий, фосфор, калий, сяра и силиций. Консумира се най-често под формата на чай, но може да се направи от нея сладко, вино и др.

Плодът на годжи бери, вкусен и значително по-сладък, също съдържа много полезни съставки, които безспорно имат преимущество пред шипката- фибри, омега-3 и омега-6, цинк и калий. Но съдържа в пъти по-малко витамин C, важен за енергията на тялото, мощен антиоксидант и имуностимулатор . Забележете, годжи бери съдържа 20 мг витамин С на 100гр, което е доста, но спрямо съдържанието на същия в шипката, е нищо. Там се съдържат цели 200 мг на 100 гр. Това прави шипката на трето място в света по съдържание на витамин С спрямо размер, тегло и плътност след каму-каму, който е доста по-рядко срещан. По този начин шипката може да се противопоставя на грипа, настинките и болестите с пълна сила чрез мощните си количества витамини и минерали, побеждавайки годжи бери в тази битка.

Освен като подсилващо имунната система, Шипката се използват и за стомашни дразнения, включително спазми, недостиг на стомашна киселина, предотвратява дразненето на стомаха и язвата. Тя също така се използва за диария, запек , камъни в жлъчката ,заболявания на жлъчния мехур, заболявания на долните пикочни пътища и бъбреците, задържане на течности, подагра, болки в гърба и краката (ишиас), диабет, висок холестерол, загуба на тегло, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, повишена температура, увеличаване на имунната функция при изтощение , увеличаване на притока на кръв в крайниците о увеличава отделянето на урина.

Лъчезар Генов

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *