Превенцията- най-доброто лекарство за всички болести.

Кои са 3-те най-ефективни метода за профилактика и превенция на болестите? Научете тук за №1.
Превенцията е най-доброто лекарство, което съществува, а най-добрата му характеристика е, че е универсално- за всички болести, дори и генетичните (като се атакуват отключващите признаци). Думата превенция идва от латински и значи „изпреварвам” , „предупреждавам”. Точно тук се крие силата на метода- атакувай болестта, още преди тя да те е атакувала и да е причинила вреди. И ако продължим в контекста на военната терминология, то в тази публикация ще намерите ТОП 3 най-мощни подхода за осъществяване на вашата атака срещу болестите.


1.  Изберете правилното ЗДРАВОСЛОВНО хранене. Да се храните здравословно е важно, но тази тема е толкова обширна, че може би обхваща цялото съдържание на скромния ни сайт. Тук ще уточним нещо по-конкретно и важно, което е насочено само за болестите, предавани по родословното дърво. Имам предвид генетичните хронични незаразни заболявания, за които Министерството на здравеопазването редовно изготвя програми. Първо, вие трябва да сте наясно със заболяванията във вашия род, а ако все още не сте, разучете от какви заболявания страдат или са страдали вашите предшественици (майка, баща, баба, дядо, брат, сестра, прадядо, прабаба и т.н.). Също така е добре да сте запознати и със смъртността във родословното ви дърво- например: вашата баба на колко години е починала и дали е вследствие на някакво заболяване.

След като установите фактите за вашите родственици, направете си проучване за конкретните заболявания, от които са страдали хората в рода ви (ако сте установили някакви, естествено). Разучете как се причинява самата болест, кои са факторите, които я отключват (тютюнопушенето е най-честият фактор и отключва множество генетично-носени заболявания) и най-важното- кои са храните, водещи до нея. Например, ако вашият дядо е починал от внезапна сърдечна атака (остър миокарден инфаркт), то направете проучване кои са храните, които водят до причинители на болестта- високо кръвно налягане, високи нива на холестерол в кръвта, високи нива на глюкоза в кръвта (захар) и други. Храните, които доказано водят до подобен тип вреди във вашето тяло са тези, със съдържание на трансмазнини: БУРГЕРИ, БАНИЦИ И ЗАКУСКИ, ЧИПС, СЛАДКИ ИЗДЕЛИЯ ОТ ВСЯКАКЪВ ТИП, ТЛЪСТО МЕСО и много други. Така, ако вашите родственици са сполетени от сърдечносъдови заболявания или инфаркт като най-тежкото сред тях , гореспоменатите храни и техните производни задължително трябва да бъдат избягвани от вас. Скоро ще има публикация и за това, кои са храните, които противодействат на сърдечните болести, затова няма да започвам темата тук. Други примери за генетично разпространени болести са онкологичните. Важно е да се спомене, че всички храни от типа “джънк фуд” или казано на български- храни без особена хранителна стойност, причиняват рак. Други такива храни са генно модифицираните. Но за най-добра превенция на онкологичните заболявания, предавани по рода е методът на “редовния лекарски преглед”, за който е запазено място №2 в нашата класация. Следващата статия е за нея.

Нека кажем в заключение, че тази публикация е един малък увод на нашата дейност, свързана със сайта. В бъдеще много наши статии ще засягат тази тема, която, разбира се, остава отворена, така че следете за нейното развитие при нас.

Публикацията е съгласувана със статистиката на националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *