Пъпеш – лятно освежаване

Когато става дума за летни плодове сигурно първо на ум ви идват динята и прасковите, но има още едно разкошно плодче, чийто сезон е точно сега и което би трябвало да се намира на трапезата.

пъпеш през лятото Става дума за пъпеш. Той принадлежи към същата фамилия като на динята, тиквите и краставиците. Изключително богат на витамини и минерали. Съдържа голям процент от витамини C, B, бета каротин, както и калций, калий, магнезий, фосфор, желязо и мед. Също така, пъпешът съдържа три пъти повече калий от динята.

Благодарение на високия процент на вода, около 95%, ниския процент на захар и отличен вкус и аромат, този плод е идеално лятно освежаване.

Водата от пъпеш стимулира работата на бъбреците, регулира кръвното налягане, а високото ниво на фибри подпомага храносмилането. Бета каротинът помага в борбата срещу тумори, а последните изследвания показват, че пъпешът може да се използва и в борбата срещу няколко вида рак.

Можете да ядете винаги и колко ще пожелаете, а ето причините, поради които трябва често да е представена в менюто:

– Пъпешът е идеален за детоксикация на организма и помага срещу подуване на корема. Този плод съдържа 300 милиграма калий на 100 грама и помага на тялото да се освободи от излишния натрий и по този начин намалява високото кръвно налягане.

– Сокът от пъпеш в миналото е бил използван за облекчаване на болки в тялото. Ако искате да се отървете от болките, намажете болното място със сок от изцеден пъпеш.

– В народната медицина пъпешът се използва за освежаване и успокояване на нервното напрежение.

– Пъпешът се използва срещу камъни в бъбреците, облекчава ухапвания от насекоми, изгаряния, заболявания на стомаха и червата.

– От пъпеша не се дебелее, така че е идеален, ако искате да отслабнете.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *