Секс по време на менструация!? …Поглед от здравна гледна точка

секс цикъл

Всички имаме различни мнения, когато става дума за секса в “онзи” период от месеца. За някои жени сексът по време на менструация е табу, за други е нехигиеничен и гнусен, за трети е забранен по религиозни причини. Но не са малко жените, които смятат, че сексът по време на менструация е напълно нормално нещо и че не трябва да се лишават от сексуалното удоволствие, само защото са настъпили “червените” дни от месеца. Без значение в коя група спадате, има няколко неща, които е необходимо да знаете.

БЕЗОПАСЕН ЛИ Е СЕКСЪТ ПО ВРЕМЕ НА МЕНСТРУАЦИЯ?

Митът, че сексът по време на менструация е вреден за здравето отдавна е разбит. Сексът в този период от месеца не носи допълнителен риск за здравето, нито за вас, нито за вашия партньор. Менструационната кръв е естествена телесна течност, която по никакъв начин няма да раздразни пениса на партньора ви, нито ще навреди на репродуктивните му органи.

Докато и двамата нямате полово предавани болести (ППБ) или инфекция, или използвате защита, няма причина да избягвате секса по време на менструация. 

Сексът без защита в периода на менструално кървене не трябва да се практикува с непознати партньори, поради непознаването на тяхното здравословно състояние. По време на менструация секрецията на течности е повишена, а заедно с нея се увеличава и вероятността за предаване на ППБ. През този период шансовете да бъдат предадени болести, които се предават чрез кръвта, като ХИВ и хепатит, са много по-големи.

ПОЛЗИ ОТ СЕКСА ПО ВРЕМЕ НА МЕНСТРУАЦИЯ

Сексът по време на менструация може да бъде малко по-голямо предизвикателство, но той носи и някои ползи за жената като:

  1. Допълнително овлажняване. По време на менструация влажността на влагалището е повишена и на повечето жени сексът става по-приятен, защото се увеличава чувствителността и удоволствието.
  2. Облекчаване на менструални болки. Когато жената изпитва оргазъм, в тялото се увеличава отделянето на ендорфин, което допринася за намаляване на менструалните болки + подобряване на настроението.
  3. Съкращаване на менструално кървене. Оргазмът предизвиква контракции на матката. Контракциите помагат менструационната кръв бързо да напусне тялото. Е, ако изпитате оргазъм по време на менструация, не се чудете, ако менструалният период трае по-кратко.

МОГА ЛИ ДА ЗАБРЕМЕНЯ ПО ВРЕМЕ НА МЕНСТРУАЦИЯ?

Един от най-важните въпроси, свързани с темата, а отговорът е: Да, може да заченете, но шансовете това да се случи са минимални. Бременността може да се “случи”, ако продължителността между менструалните периоди е по-малко от 28 дни. За жените, при които времетраенето между две менструации е 22 дни или по-малко, овулацията може да се настъпи в последните дни на менструалното кървене, така необезопасения секс в този период може да доведе до бременност. Вижте още: оценка на най-добрите методи за предпазване от нежелана бременност.

Друг фактор, който увеличава шансовете за бременност по време на менструация е способността на сперматозоидите да живеят в тялото на жената няколко дни. Често сперматозоидите живеят в репродуктивните органи на жената 2-3 дни, но в много редки случаи могат да живеят и до 7 дни. Това означава, че теоретично е възможно сперматозоидите да изчакат естествената овулация.

СЪВЕТИ ЗА ПО-ДОБЪР СЕКС ПО ВРЕМЕ НА МЕНСТРУАЦИЯ

Много жени избягват секса по време на менструация заради “бъркотията”, която става по време на половия акт. Но с помощта на следните съвети лесно ще забравите изцапаните чаршафи и колебанието в очите на партньора ви.

  1. Уверете се, че и вие, и вашият партньор нямате проблем с идеята “секс по време на менструация.” Нито вие, нито вашият партньор не трябва да се чувствате принудени, когато решите да правите секс в “червените” дни от месеца. Не всички мъже са положително настроени към менструационната кръв и не всички жени са в настроение за секс по време на менструация. Преди да влезете в действие, поговорете, за да се уверите, че и двамата сте на една и съща вълна.
  2. Избягвайте първите 2-3 дни от менструалния цикъл. По-добре е да пропуснете секса през дните, когато имате обилно кървене, защото това може да допринесе да се чувствате неудобно, а и увеличава вероятността да направите чаршафите неизползваеми.
  3. Изберете мисионерската поза. Най-препоръчвана секс поза за този период е мисионерската (позата, в която жената се лежи по гръб, а мъжът е отгоре). Тази поза намалява течението на менструалната кръв, така ще избегнете притесненията за изцапване.
  4. Поставете под вас тъмна кърпа или тъмни чаршафи. Ако имате под вас тъмна кърпа, дори и да изтекат няколко капки те няма да бъдат видими, за да ви отвличат вниманието.
  5. Използвайте презерватив. Така не само ще предотврати пренасяне на ППБ или настъпването на нежелана бременност, но и вашият партньор ще се чувства по-добре, защото няма да влезе в директен контакт с кръвта.
  6. Имайте мокри кърпички на място. За да не се правят допълнителни бъркотии по пътя до тоалетната, съхранявайте до вас мокри кърпички за бързо реагиране.
  7. Помислете за секс под душа. Най-доброто място за секс в този период от месеца е под душа, поради възможността да избегнете оставянето на видими следи зад теб.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *