Стопете мазнините по корема с лед

Да, правилно сте разбрали – с лед и в това заглавие няма никаква метафора. За мнозина, мастните натрупвания около корема не представлява само естетически, но и здравословен проблем. Мастните натрупвания често се появяват и на бедрата, а вашите усилия за тяхното премахване рядко се увенчават с успех.

лед мазниниТези мастни натрупвания увеличават риска от получаване на някои болести като сърдечно-съдови заболявания и диабет, затова често изследователите търсят начини за по-лесно и по-бързо освобождаване от тях.

Има два вида мазнини: „бели“ и „кафяви“. Важно е да се познава разликата между тях, с цел да се елимираат лесно. Бялата мастна тъкан е тънък слой, видим за човека, а се намира на корема, гърба, ръцете и бедрата. Тази мастна тъкан действа като топлинен изолатор, който поддържа стабилна телесната температура. За разлика от него, „кафявата“ гори калории, за да затопли тялото и да поддържа терморегулацията.

Изследванията показват, че излагането на ниски температури елиминира тези мастни клетки.

Дългото излагане на студ стимулира превръщането на „белите“ мазнини в „кафяви“лед мазнини, което помага за загубата на тегло. Затова изследователите препоръчват намаляване на температурата на термостата с няколко градуса, по няколко часа на ден, по време на зимата. При извършване на биопсия на мастна тъкан, изследователите открили, че същото, което се намира на корема и бедрата – получава кафяв цвят зимата . Това показва, че студа стимулира превръщането на белите мазнини в кафява мастна тъкан. Зимно време, повечето домове се нагряват до 21 ° C, но в университета „Maastricht University Medical Centre“ препоръчват намаляване на температурата до 17 – 15 ° C няколко часа в деня. Експерти твърдят, че поради това, че хората живеят в помещения, в които е твърде затопленото през зимата, тялото не изгаря калории за поддържане на телесната температура и по този начин се предотвратява обичайния естествен процес. В друго изследване, анкетираните са спали в метаболитна камара на температура 18 ° C. След 4 седмици спане на тази температура, при тях почти двойно се е увеличило кафявата мастна тъкан и същевременно се е увеличила тяхната чувствителност към инсулин, което осигурява повече калории.

Тази практика се нарича студена термогенеза

Умерено студена термогенеза: сядане в стаята при температура от 10-15 ° C, с летни дрехи (само шорти), което е много важно за създаване на кафяво мастна тъкан.

Интензивен студена термогенеза: се постига с носенето на жилетки и панталони пълни с лед (покрити с лед). По този начин се причинява тремор и се изгарят много калории.

 

ТЕРАПИЯ с лед ЗА БЪРЗО изгаряне на калориите

Тим Ферис е автор на книгата „Четиричасово тяло“, която между другото описва концепцията за изгаряне на кафява мастна тъкан с излагане на ниски температури. Той отбелязва, че потенциалът на изгарянето на мазнините може да се увеличи с 300%, чрез прилагане на терапия с лед, въпреки здравословното хранене и физически упражнения.

Тази констатация потвърди астронавт от НАСА за ABC: „В изучаване на ефекта на температурата върху астронавтите, било забелязано, че метаболизмът се ускорява за 20%  при хората, които пребивават в среда с температура до 15 ° C.“

90 грама кафява мастна тъкан гори 400-500 калории на ден, което се равнява на един час интензивни тренировки.

Замразяване на мастната тъкан в определени области на тялото: Изследователите казват, че изгарянето на мазнините може да се стимулира с опростено прилагане на торбичка с лед в продължение на 30 – 60 минути върху частите от тялото, които имат мастна тъкан. Това стимулира процеса за превръщане на бялата мастна тъкан в кафява и увеличава загубата на тегло. Процесът може да има още по-голям ефект, когато се комбинира със здравословна диета и редовни физически упражнения.

КАК СЕ ПРАВИ? 

Увийте лед в тънък плат и го поставете на извлечената област в продължение на 30 до 60 минути. Повторете процедурата веднъж дневно през следващите 12 дни.

ВНИМАНИЕ:
Единственият недостатък на тази терапия, че може да се появи измръзване, така че трябва да бъдете много внимателни, когато използвате компресите с лед. Постоянно преглеждайте кожата.

Ако забележите някой необичайни симптоми, трябва незабавно да загреете повърхността и да масажирате зоната или да поставите горещ компрес. Така че, бъдете доста внимателни и непрекъснато проверявайте мястото на „замразяване“.
Хората, които използват бета-блокери, които имат периферна съдова болест със слаб приток на кръв, периферна невропатия, пушачи или диабетици, трябва да бъдат особено внимателни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *