Съвети за покачване на чиста маса

Няколко прости препоръки, които да добавите във вашия период на качване.

1. Удвоете си “дажбата”

Ако не растете, решението е просто – приемете повече калории. Кой е най-лесният начин да увеличите приема на калории през деня? Удвояване на всички ваши порции. Например, ако ядете 1 пилешко филе за вечеря, от сега нататък, яжте две. Препичате си 1 филия хляб за сутришната закуска ? Заменете цифра 1 с цифрата 2. Това отнема цялото мислене и смятане. Когато е възможно просто трябва да се стремите да ядете два пъти повече от обичайното, за да удвои вашия калориен прием. Тъй като трябва да се подготви храната така или иначе, това не изисква никакви допълнителни усилия, за да се увеличи простото количеството.

2. Съсредоточете се върху времето за хранене

На следващо място, не пропускайте хранене. Вие трябва да се храните и да ядете по-често – веднъж на всеки 2-3 часа ще бъде най-добре, ако наистина се борите за покачване на маса усилено.

Ако откриете, че забравяте да ядете, нагласете си аларма или дневник.

3. Купете си по-голямо “оборудване” за хапване

Друг подъл трик. Има много момчета от залата, които просто си купиха по-големи чинии. След като го направите и вие, уверете се, че по-голямата чиния винаги ще е пълна.  Измиването на една голяма чиния отнема по-малко усилия от измиването на 2 по-малки. Просто и лесно.

4. Не икономисвайте от скъпите храни след тренировка

След тренировка, вие също трябва да бъдете абсолютно сигурни, че ядете добра храна. Не си позволявайте да спестявате от качеството, за сметка на количеството.

Ако има пъти, когато искате да си позволите по-скъпи храни или добавки , след тренировка му е времето.

5. Яжте висококалорични храни

Добри висококалорични храни са: фъстъци, фъстъчено масло, сурови овесени ядки, крехко червено месо, гевреци и сушени плодове. Колкото повече от тях можете да включите в диетата си, толкова по-бързо ще видите резултатите.

6. Тренирай, тренирай, тренирай!

Тъй като вие ще трябва да предприемете агресивен подход към вашата диета, вие също трябва да бъдете последователни в тренировките. Вие не искате да приключите периода на качване мазни, а най-добрият начин да се предотврати това, е чрез наблюдение колко калории приемате през деня. Ако качвате границите твърде нагоре, тялото ви ще започне да изгражда телесни мазнини.

Ако виждате това, че се случва, достатъчно е да се намали приемът на калории с около 200 калории на ден или с 10% и “омазняването” трябва да спре.

7. Не забравяйте кардиото

Не правете грешката на повечето момчета, които смятат, че когато трупат маса, не е хубаво да се прави кардио, защото гори мазнини и противодейства на диетата. Това не е точно така! Правете кардио (не като, когато чистите, разбира се), но по-рядко и умерено. Сърцето ви по този начин няма да изгуби трейнинг и да отслабне. Кардиото също ще увеличи апетита ви, което може да ви е в помощ на диетата.

8. Никога не тренирайте гладни.

Бихте ли излезли с колата си навън за дълго пътуване с половин празен резервоар за гориво? Не, освен ако не искате по някое време колата да “умре” и просто да “избута” останалата част от пътя. Същото е и тренировката. Не ходете във фитнеса гладен, когато искате да качвате маса.

Заключение

Предлагам ви да започнете прилагането на един и същи принцип всяка седмица и да гледате вашия растеж на тялото, за да си направите сметка – действа или не. Всеки организъм е със строга индивидуалност и изисква индивидуален подход. Но тези съвети са по-скоро универсални. Можете да ги приложите към вашия режим просто като допълнение. Сами ще усетите резултата

Георги Баташки

 

2 thoughts on “Съвети за покачване на чиста маса”

  1. Г. Бойчев

    (тежко клякане с висок обем исках да кажа)

  2. Г. Бойчев

    Най-добрата идея за бързо качване на маса са клековете по 20 повторения. Ефектът върху тялото (а и върху психиката) след месец и половина тежко клякане с колкото се може повече килограми е забележителен.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *