Топ 5 вредни съставки в козметиката

Най-вредните съставки в козметика

1. Petrolatum 

Това е нефтен продукт, смес от въглеводороди.

Изписва се като: mineral oil, petrolatum и petroleum jelly

Petrolatum има моментно омекотяващо действие, след това кожата става все по-суха и по-суха, което ни принуждава да използваме по-често дадения продукт, без да има никакъв ефект върху проблема. Петролните продукти са много евтини и са масово разпространени както в бялата, така и в декоративната козметика. Като синтетично масло то може да доведе до много проблеми като сухота и напукване на кожата, защото пречи за протичането на естествените процеси за овлажняване на кожата. Също така запушва порите, пречи на кожата да диша и води до поява на черни точки и акне.

Може да го намерим във: всякакви кремове за лице, тяло, продукти за коса

2. Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

– синтетично пенесто вещество

Изписва се като: sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium lauryl ether sulfate

Sodium Lauryl Sulfate може да предизвика алергични реакции, както смущения в ендокринната система. Също така раздразнения на кожата, пърхот, косопад, раздразнения на очите и лигавицата.

Може да го намерите в: душ-гелове, шампоани, пасти за зъби, сапуни, перилни препарати, вода за уста

3. Синтетични Аромати (Fragrance)

– синтетичните аромати са смес от над 200 химични вещества

Изписва се като: Fragrance, perfume

Тази смес от вещества, които не са изписани на етикета могат да доведат до главоболие, гадене, обриви, световъртеж, кашлица. Синтетичните аромати са считани за един от топ 5 алергени в света. Синтетичните аромати са мощни невротоксини, което значи че са токсични и за мозъка.

Може да го намерите във всички парфюми, голяма част от козметичните продукти

4. Парабени

– широкоизползван консервант в козметичната промишленост

Изписва се като: methylparaben, propylparaben, ethylparaben, benzylparaben и butylparaben

Парабените са толкова опасни, защото имитират човешките хормони и могат да доведат до сериозни ендокринни смущения. Butylparaben е открит в ракови клетки от рак на гърдата.

Може да го намерите в: почти всички шампоани, кремове, балсами, душ-гелове, декоративна козметика, дезодоранти против изпотяване

5. Формалдехид

– консервант

Изписва се като: Quaternium-15, Dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol)

Urea and Diazolidinyl Urea са най-често използваните каонсерванти след парабените. Установено е, че те отделят формалдехид, който се използва за препариране на животни, дезинфекция и за съхраняване на органи. От отделянето на формалдехид може да се образува нитрозамин, което е силноканцерогенно вещество. Установено е, че е една от основните причини за появата на контактен дерматит.
Може да го намерите в почти всички продукти за лична хигиена, лакове за нокти и продукти за коса.

Автор: Снежана Атанасова

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *