Храни, за които не знаете, че съдържат много сол.

Прекаленото количество сол е изключително вредно за вас. То предразполага към сърдечно-съдови и онкологични заболявани.

Вие, предполагам, знаете, че много сол се съдържа в храни като чипс, солени бисквити, солети и много други. Но дори и да не ядете тези, може нещата, с които се хранете отново да са с високо съдържание на натрий, без да го осъзнавате. Много храни не бихте очаквали да “плуват в сол” като гевреци, зърнени храни и дори изварата, но те съдържат доста сол. Повечето хора трябва да се придържат към по-малко от 2300 мг натрий на ден (тези с високо кръвно налягане трябва да ограничат количеството до 1,500 мг). Вижте кои са 13-те “скрити” източници на сол, за да си имате едно на ум.

Сосове

Не е изненада, че марината и салатните сосове съдържат доста сол, тъй като те има солен вкус. Но количеството може да ви шокира. В две супена лъжици сос за салати или сос барбекю може да се съдържат 300 мг натрий (10 до 15% от препоръчителната ви доза за деня). Често използвате дори повече за храната си. Същото е и с марината. Избягвайте готовите сосове, защото те също съдържат и много други вредни съставки (консерванти, например).

Извара

Изварата е добър източник на калций и протеини. Ниското съдържание на мазнини в изварата и невероятното количество протеини са в само 160 калории. Ето я и уловката: една малка купичка може да съдържа почти 1000 мг натрий-около 40% от това, което би трябвало да имате за целия ден. Търсете за извари в магазините с ниско съдържание на сол.

Горещ шоколад

Напитката има превъзходен вкус и е едно от най-често поръчваните напитки по кафенетата. Но една чаша може да съдържа 7% от препоръчителния дневен прием на натрий. Ако сте на диета с намалено съдържание на натрий по някаква причина,това дори ще надвиши приемът ви за целия ден с 10%.

Палачинки

Искате сладко за десерт след обяда и си поръчвате палачинка? В една палачинка обаче, се съдържа толкова натрий, колкото в половин вегетариански бургер. Да направим палачинки у дома е по-добрият вариант, отколкото да ги поръчате в ресторант или закусвалня, но внимавайте и с готовите смеси (с 400 мг натрий на порция) и изливащите се смеси (700 мг на три палачинки).

Замразените зеленчуци в сос

За 1 чаша, предварително овкусени и замразени зеленчукови смеси могат да се съдържат близо 500 мг натрий, особено сосове със сирене. Такива подправени замразени зеленчуци са пакетите с грах, лук, царевица и спанак. Замразените зеленчуци са понякога толкова здравословни, колкото пресните, а често и повече. Замразяването на продукцията малко след прибиране на реколтата запазва хранителни вещества и те не се губят по време на транспортирането и съхранението. Но избягвайте овкусените пакети!

Изкуствени подсладители и заместители на захарта

Противно на това, че са сладки, в тях се съдържа достатъчно натрий, за да ви запълнят допълнително препоръчителния дневен прием. Избягвайте ги, особено ако имате проблеми със сърцето.

Лъчезар Генов

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *