Чипс от ябълки?!

apple-496981_1920Сушени ябълки

Или една добра алтернатива, с която да заместите отвратително вредния картофен чипс, който се продава в магазините.

Все още по планинските села през късната есен под стряхата може да видите нарязани ябълки и киселец, нанизани на коноп, за да се изсушават през зимата. Това е една много пазена и вкусна традиция, съхранявана най-вече в местностите в Западна България. Крайният резултат са едни хрупкави изсушени ябълки, които могат да се комбинират с всякакъв вид напитка или ястие.

Модерната опростена технология за „ябълковите чипсове“ е във фурна с вентилатор. Целият процес отнема значително по-малко време – само няколко часа. Нарежете с остър нож (за предпочитане керамика, но не е задължително) на кръгли резенчета, подредете ги в тава и това е.

Температурата във фурната трябва да бъде около 50 градуса, а времетраенето зависи от това колко искате да са хрупкави. Добре е да ги проверявате през цялото време. След като са готови стават крехки и хрупкави и може с тях да се гарнират всякакви ястия. Може и просто да си ги похапвате пред телевизора, а ако ги поръсите с канела и ги преглъщате с мляко с мед, приказката ще е завършена.

Автор: Лъчезар Генов

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *