10 спорта, които да практикувате НАВЪН.

Живей активно.Упражненията трябва да станат част от ежедневието на всеки един човек. Според експерти, е препоръчително да се практикуват физически упражнения поне 30 минути на ден, пет дни в седмицата. По този начин е възможно да се подобри физическото здраве и психическо ниво. Ако не ви харесва фитнеса и живеете в града за вас е този списък с 6 спорта, които могат да се практикуват самостоятелно или на чист въздух. Започнете още от днес!

 

1. Бягане. Тичането е олимпийски спорт. Състезанията на открито или навсякъде набират много разпространение, защото може да се адаптират към нуждите и спортното ниво на всеки човек. По време на бягането упражнявате цялото тяло равномерно. Това упражнение помага за защитата от сърдечно-съдовата заболявания и затлъстяване. Важно е да имате добра техника, за да се избегнат травмите.

2. Колоезденето е много пълноценен спорт, който помага за укрепване здравето на сърдечносъдовата система. Въпреки че най-усилената работа се извършва с краката по време на въртене на педалите, останалите части на тялото също се тренират. Днес има много места, където може да практикувате този спорт. Най-добрият вариант е на „екскурзия“ извън града за няколко часа през Уикенда, където въздухът е много по-чист. Друго предложение е да пътувате до работата си с колело. Ако сте от София, например, започват да се създават все повече велоалеи, които са с подходяща настилка и са обезопасени от автомобилите по пътя. Още информация може да намерите ТУК.

3. Пързаляне с кънки/ролери . Пързалянето с кънки е забавен и здравословен спорт, който може да се практикува в града без проблеми. Той също е пълноценен спорт за цялото тяло, защото по време на пързаляне се упражняват не само краката, но и цялото тяло. Чрез тези упражнения също се тренират концентрацията и баланса в мозъка. Пързалянето може да се практикува самостоятелно или с приятели.

4. Ракетни спортове. Тенис на маса/корт или бадминтон. По време на тези спортове мускулите на краката, ръцете и тялото се упражняват и устойчивостта на сърдечно-съдовата система се засилва. Тези спортове се практикуват по двойки или в групи, така че те са много подходящи за социализиране, изчистване на ума и забавление.

5. Ездата допринася за укрепване на мускулите на гърба, корема, краката и ръцете. Но най-важното за този спорт е, че се установява връзка между водача и неговия кон, което носи много положителни емоции. Обикновено няма много места за конна езда в градовете, а ако има то е доста скъпо, но си струва да опитате невероятното чувство на комуникацията с кон, където и да сте, затова потърсете и разучете къде има бази покрай вас.

6. Отборните спортове. Кой някога не е играл футбол или баскетбол спонтанно (от мъжете, разбира се)? Отборните спортове са добър начин да се упражнява тялото ви, докато сте с приятели.

Обърнете внимание. Спортуването в града може да има свои допълнителни рискове, защото е може да ви се наложи да пресичате някоя оживена улица, например. Особено, ако практикувате бягане, колоездене или кънки е важно е да се обърне внимание на признаците за движение на автомобили покрай вас. Обозначителните знаци или предупредителните маркировки в България не са от най-често срещаните, затова бъдете особено бдителни ако тренирате по улицата. Много по-добър вариант е в парк, където няма да се притеснявате от тези фактори. Друго важно нещо, което трябва да се спомене е обурудването.

Автор: Георги Баташки

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *