3 упражнения с йога топка (гимнастическа топка)

Искате ли да добавите разнообразие в тренировките? Включете тези 3 упражнения с йога топка (гимнастическа топка), която ще ви помогне да тонизирате всички мускулни групи.

Упражнения с йога топка – защо?

Гимнастическата топка е едно чудесно средство, с което да тренирате тялото по начин, напълно нов за вас. Нещо повече – почти всички упражнения на йога топка натоварват именно проблемните области – корем, крака, вътрешни бедра. Предложените 3 упражнения са фокусирани именно там.

За да изпълните упражненията ще ви трябват:

  • Постелка
  • Гимнастическа топка
  • Стена, където можете да опрете краката си

Упражнение 1

упражнения с йога топка

ДЖОБНО НОЖЧЕ

Упражнението ще помогне да оформите корема и да стегнете талията.

  • Начална позиция – като за лицеви опори, просто краката трябва да бъдат върху топката, ръцете здраво да се опират с дланите на пода. Моля, имайте предвид, че топката трябва да е само под стъпалата. Добре е да сте с маратонки, а не с чорапи, за да не се хлъзгате.
  • В това положение приближете топката напред като я търкаляте и същевременно сгънете коленете. Имайте предвид, че тялото трябва да е стабилно и стегнато през цялото време. След това върнете обратно топката в начално положение.

Направете движението плавно и контролирано. За начало правите 3 серии по 7 повторения и постепенно увеличете броя на сериите и повторенията.

Упражнение 2

упражнения с йога топка

МОСТ НА ЙОГА ТОПКА

Това упражнение е измислено, за да натовари седалищните мускули и задната част на бедрата.

  • Начална позиция – легнали по гръб, краката свити в коленете върху топката.
  • Изпънете краката като същевременно повдигнете дупето.
  • Повдигнете още малко дупето и доближете топката до него.

Движенията трябва да се извършват постепенно. Опитайте се да запазите всяка позиция най-малко 10 секунди. За начало правите 3 серии по 10 пъти и постепенно увеличете натоварването.

Упражнение 3

упражнения с йога топка

СТРАНИЧНИ КОРЕМНИ ПРЕСИ

Последното упражнение е насочено към натоварване на страничните коремни мускули. С правилно изпълнение, продължителност и дисциплина ще се отървете от паласките завинаги.

  • Начална позиция – нужда е стена, на която да подпрете краката си. Застанете, както е показано на снимката и наклонете тялото надолу, след това го повдигнете нагоре.

Направете 3 серии от 10 повторения на всяка страна.

Просто така, без помощта на скъпи уреди за упражнения, а само с гимнастическа топка можете да направите една страхотна тренировка у дома.