5 изненадващи ползи от СЕКСА

Знаете ли, че един добър сексуален живот може да ви предостави конкретни ползи за здравето? Ето какво казват световните експерти:

1. Може да отслабнете само със секс.
Ако не сте от фитнес ентусиастите, не забравяйте, че и сексът се брои за спорт! „Сексът изгаря между 75 и 150 калории за половин час“, според експерта Дезмънд Ебанкс, основател и медицински директор на Alternity Healthcare в Уест Хартфорд, Кънектикът. За сравнение, практикуването на йога изгаря 114 калории на половин час, а танците 129 калории за половин час, подобно на ходенето пеша (153 калории за половин час).

2. Сексът подобрява здравето на сърцето
Вие вероятно сте вече наясно, че сърдечно-съдови заболявания са номер едно убиец в световен мащаб. България не се различава. Здравословната диета запазва холестерола в границите, но за да му въздействате още по-силно трябва да спортувате. „Сексът е упражнение, което повишава сърдечната честота и притока на кръв“ (д-р Ебанкс). „В едно изследване, публикувано в списанието за епидемиология и обществено здравеопазване, изследователите открили, че правенето на секс два или повече пъти седмично намалява риска от фатален сърдечен удар наполовина.“ Резултатите от проучването са били насочени към мъжете, но се подозират подобни ефекти и за жените.

3. Сексът може да ви помогне да спите по-спокойно.
Какво се случва, за да ви помогне да спите добре? Когато чай от лайка или други средства за защита не вършат работа, сексът може да ви помогне, особено ако имате проблеми със съня поради тревожност или напрежение. „Хората, които правят редвно секс, се справят добре със стреса“, отбелязва д-р Ебанкс. „Дълбоката релаксация, която обикновено следва след оргазъм при жените и еякулация или оргазъм при мъжете позволят да се отпуснете напълно. Мнозина посочват, че спят по-дълбоко и пълноценно след качествен секс“

4. Сексът стимулира имунната система
С всички опасения за сезонните грипни вируси, поредният имуностимулатор може отново да не ви помогне. Изненадващо, има нещо, което можете да направите в спалнята, за да запазите силна имунна система, казва д-р Ебанкс, който посочва изследване на учени от Университета Уилкис в Пенсилвания. „Хората, които правят секс веднъж или два пъти седмично, показват 30% по-високи нива на антитела, наречени имуноглобулини. Така че, защитете се от сезонните грипни състояния по този начин: Измийте ръцете си и направете хубав секс с вашия любим.“

5. Сексът подобрява психичното здраве
Най-бързият начин да се повиши настроението ви и да победите в борбата с депресията и тревожността? Отговорът е прост: СЕКС (с човека, когото обичате ще е най-ползотворно). Сексът понижава нивото на кортизола у дадено лице, като по този начин намаляване на шансовете за повишено кръвно налягане, хипергликемия и повишена киселинност в стомаха.

Източник: сп. „Your health“, Дезмънд Ебанкс

 

1 thought on “5 изненадващи ползи от СЕКСА”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.