Как да Отслабнем Здравословно: 5 Доказани Начина

Ежедневно отваряйки социалните, си мрежи сме залети от снимки на трениращи и мотивирани хора. Колко пъти си казахте, че със започването на новата седмица или на новия месец ще промените хранителните си навици и ще отделяте време за тренировки. А колко пъти реализирахте мислите в главата ви? Днес аз, Даниела Андонова, фитнес инструктор, ще ви покажа 5 начина как да отслабнем здравословно.

Как да отслабнем здравословно?

Всяко начало е трудно. Изисква се воля и мотивация, която ни кара да започнем, а навика е този, който ни кара да продължим. А ето накратко моята лична история: Винаги съм имала интерес към фитнеса. Тренирам от ученическите си години. Дължа много на посещенията си в залата и правилния начин на хранене. Те промениха не само външността ми, но и начина ми на живот, направиха духа ми много по-борбен и ме научих на дисциплина.  За всичкото това време съм допускала много грешки относно хранене и тренировки. Постоянно чета книги и статии, но от толкова информация е трудно да се отсее истински полезната и ефективна от тази, която не дава резултати. Искаше ми се тогава някой да ми беше споделил тези малки тайни, които всъщност крият ключа към успеха. Ще споделя с вас 5 съвета, които ще дадат отговор на въпроса: как да отслабнем здравословно.

1. Как да отслабнем здравословно – правилна нагласа и реалистични цели.

как да влезем във форма

На първо място за това как да отслабнем и да влезем във форма поставям именно нашето осъзнаване и нагласа за това, което искаме да постигнем. Започнете промяната заради самите вас, а не заради някой друг. Съветвам ви преследваните цели от вас да са, за да задоволите себе си, не някой друг. Истинската ми промяна започна тогава, когато осъзнах, че този начин на живот ме прави здрава и щастлива в кожата си. Когато се храня пълноценно и тренирам съм енергична и позитивна.

Повечето от нас се лакомят по бързите резултати, които не са трайни и здравословни. Ти и всички ние сме свикнали да получаваме всичко на момента без да полагаме усилия за това. Имай търпение и си оставяй реално време за постигането на желаната цел.

Но как да влезем във форма и да отслабнем трайно? Многократно всички сме започвали поредната безсмислена диета, която обещава -5 килограма за 5 дни и после познатия ни йо-йо ефект. Бавните, но постоянните печелят маратоните. Не напразно хората казват: „Не отхапвай повече, отколкото можеш да сдъвчеш“. Поставяйте си малки и достижими цели. Накрая ще се изумите как сте постигнали повече, отколкото сте предполагали. Важно е целта ви да бъде реалистична и да я възприемете като ориентир, по който да се движите. Но знаете ли какво означава реалистични? Реалистично е да се стремите да губите от 0,5 до 1 килограм седмично в дългосрочен план.

2. СПРИЯТЕЛЕТЕ СЕ С ТЕЖЕСТИТЕ

Момичета, отговорете на въпросите с ДА/НЕ .Мислите, че тренировката с тежести ще ви направи груби и мускулести? Страхувате се от тежестите, защото те ще навредят на здравето ви? Мислите, че продължителното кардио е всичко от, което имате нужда, за да отслабнете и влезете във форма? Посещавайки залата ползвате само кардио зоната, защото тежестите ще доведат до загуба на женствеността ви?

как да влезем във форма

Ако отговорите на тези въпроси са “ДА” то наистина имате нужда да прочетете следващите редове. Истината е, че ако изграждането на мускулна маса е толкова лесно, колкото си мислите, то нямаше да има толкова мъже, които полагат големи усилия за постигането им. Нищо не ми доставя по-голямо удоволствие от тренировките с тежести . Благодарение на тях мускулите ми станаха по-плътни и видимо тялото ми изглежда по-добре.

Забелязвам, че момичетата изтръпват от ужас, когато чуят думите “тренировки с тежести”. Упорито се опитват да избягват тези тренировки. Мускулната маса е повече от тлъстината, но последното нещо което искате да загубите са мускулите! Затова редовните физически упражнения са задължителни. Без тренировки с тежести тялото ви с удоволствие ще стопи първо мускулите. Не мисля, че има жена, която да не иска да има стегнато тяло с добре оформени мускули, отколкото да бъде „женствена”, отпусната и да наподобява любимите й желирани бонбони.

Но как да отслабнем здравословно? Гледайки старите си снимки от времето, в което правих само кардио осъзнах, че има една общовалидна истина – всяка жена изглежда по-добре, когато фигурата и е стегната, независимо какви са мерките и. Тук не става дума за конкретни цифри – по-важното е хармоничността, стойката и добре оформените линии. Безспорно това се постига с помощта на тренировките с тежести. Обръщам се по-специално към момичетата, защото за тях определящо е теглото.

Ако досега сте използвали във фитнеса само пътеката и велоергометъра то със сигурност нямате представа как вдигането на тежести може да промени живота ви и усещането ви за самите вас. Силовите тренировки ще ви дадат нови поводи да се гордеете със себе си и собствените си постижения, което несъмнено оказва ефект върху самочувствието ви. Дава ви възможност да опознаете още по-детайлно тялото си и да го заобичате.

Тренировките с тежести се отразиха и много положително на характера ми. Накараха ме да започна да харесвам себе си още повече, а не е тайна , че когато се чувстваме добре в кожата си излъчваме увереност и така изглеждаме по-привлекателни. Смятам, че сексапилът идва не от външните белези, а от вътрешното усещане.  Не се поддавайте на „моделиране” от общественото мнение и очаквания. Винаги ще се намери някой, според който „тежките щанги не за подходящи за дами“. Запазете  собствена си идентичност и тренирайте така както ви харесва.

3. СПРЕТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО КАРДИО И КОРЕМНИ ПРЕСИ

Следващите думи са адресирани до всички тези, които се опитват да комплексират и обезкуражават жени, които наистина тренират, а не се разхождат, показвайки новото си екипче във фитнеса: Никой няма да иска да чуе историята ви, за 50 минутно бягане на пътеката, освен ако не сте паднали от нея зяпайки някой във фитнеса. Нещото, което най-много ми се искаше някой да ми беше казал беше, че безкрайното кардио няма да ми донесе позитивите, които тренировките с тежести могат или интервална кардио тренировки с висока интензивност, а не с висока продължителност. В продължение на почти година всеки ден тичах около 40/50 минути. Често си мисля ако всичкото отделено време за безкрайно и монотонно тичане бях инвестирала в тренировки с тежести резултатите щяха да са повече от смайващи.

Всеки иска да бъде стегнат и релефен, но допълнителните коремни преси не са правилният подход, защото големия брой коремни преси само ще изтощи коремната ви мускулатура и ще натовари кръста.. Тайната на изваяния корем е, че… няма тайна! Всичко, от което имате нужда за постигането на тази цел е комбинацията от правилен хранителен режим и загуба на излишни телесни мазнини, за да може коремната преса да изпъкне.

Ключът към въпроса как да влезем във форма и как да оформим плосък корем и релефна коремна мускулатура се крие в изгарянето на упорития слой подкожни мазнини, под който те се крият. Това ще постигнем само, когато имаме подходящ хранителен режим. Една от най-големите ми заблуди беше, че си мислих, че ще наваксам неправилното хранене с повече упражнения за корем. Втората грешка, която допуснах беше всекидневно кардио с голяма продължителност около 50 минути бягане с монотонно темпо. Забравете всеобщото разбиране, че колкото повече коремни преси направете, толкова по-бързо ще постигнете мечтаната коремна преса. А това е пътят към отговора на въпроса “Как да отслабнем здравословно”.

4. НЕ ПРЕТРЕНИРВАЙТЕ

Силно мотивирана и амбицирана за прогрес, не осъзнавах, че повтарянето на едни и същи тренировки ден след ден беше най-сигурния начин да спра да  получавам хубави резултати. Тренирах еднообразно и продължително. Имало е дни, в които сутрин бягах на стадиона, а следобед посещавах фитнес залата. Мислих си, че колкото повече тренирам, толкова по-релефна ще бъда. Не осъзнавах, че тялото ми отдавна се беше адаптирало към този тип трениране. Не осъзнавах, че бях достигнала „плато“ в своите тренировки и отдавна бях спряла да постигам напредък. Хората сме така устроени, че сме склонни да се придържаме към неща, които добре познаваме, и в които сме добри.

5. НЕ СЕ СТРЕМЕТЕ КЪМ ПЕРФЕКЦИОНИЗЪМ

Как да влезем във форма, но също и в ПЕРФЕКТНА? Всъщност кой не се стреми към съвършенство?  Ако навреме осъзнаете, че перфекционизмът е недостижим тогава ще си спестите много бъдещи разочарования и моменти на слабост.

Не използвайте перфекционизма като основа на прогреса и път за постигане на целите ви, защото ще вървите по задънена улица. Правилният път е един и той е напред и нагоре към целта. Най-прекият път към успеха е да сме приковани към реалността – а реалността сама по себе си предполага несъвършенства.

Наслаждавайте се на това, което правите и не забравяйте, че независимо какво мислите дали можете или не и в двата случая сте прави !

Тренирай, за да направиш външността си също толкова привлекателна, колкото е и душевността ти!

Разгледайте всички наши тренировки тук.

 

Източници: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7734661/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *