ТОП 8 Начина за Подсилване на Имунитета

Покрай епидемията от коронавирус (COVID-19) много хора станаха все по-загрижени за това как да бъдат здрави и да поддържат силна имунна система. С висок имунитет тялото е много по-устойчиво на вируси и бактерии. Ето защо подготвихме 8 начина за подсилване на имунитета.

подсилване на имунитета

Стресът намалява ли имунитета

Хроничният стрес потиска имунната система и увеличава риска от няколко вида заболявания. Той значително повишава нивото на хормоните, наречени катехоламини. Също така стресът повишава нивата на супресорни Т-клетки, които потискат имунната система. Когато този клон на имунната система е нарушен, ставате по-податливи на вирусни заболявания, включително респираторни състояния като настинка, грип и новия коронавирус COVID-19. Стресът също така води и до отделяне на хистамин. Това е молекула, участваща в алергиите. Стресът не трябва да присъства в ежедневието ни, но това е лесно да се каже, нали така. Все пак може да го намалите с медитация, йога, физически упражнения и хоби, което носи истинско удоволствие.

Домашни любимци за подсилване на имунитета

подсилване на имунитета

Резултатите от проучвания показват, че собствениците на домашни любимци имат по-ниско кръвно налягане, холестерол и триглицериди в сравнение с тези, които нямат домашни любимци. Това значи по-добро общо здраве и намален риск от сърдечн0-съдови заболявания. Това се свързва и с ежедневните разходки на кучетата, което значи повече физическа активност. Проучвания също доказват, че децата, отглеждани с домашен любимец около тях, имат по-малко алергии.

Витамини за подсилване на имунитета

Някои експерти смятат, че балансираният прием на витамини като хранителна добавка може да помогне в подобряването на цялостното здраве. Витамините, които са изключително важни за имунната система са: витамини А, С, D и Е. Цинкът, селенът и магнезият са минерали, от които имунната система се нуждае, за да функционира по-добре. Тези минерали също са важни за функцията на много ензимни реакции в организма. Имунната система и тялото не могат да функционират правилно без основните градивни елементи.

Избягвайте “празните калории”

Преработените храни, включително сладки изделия, газирани напитки, бърза храна и закуски съдържат празни калории, които не осигуряват на тялото витамини, хранителни вещества или фибри. Те често съдържат и синтетични елементи и консерванти, които не са добри за организма. Ако се храните предимно с преработени храни, то тогава тялото най-вероятно ще страда от липса на витамини и минерали. Ето какво може да направите: заменете преработените храни с плодове и зеленчуци. Вместо бонбон, може да хапнете половин ябълка. Бананите също удовлетворяват желанието за сладко. Хапвайте ядки, вместо чипс. Заменете газираните напитки с чай. Все пак внимавайте с количеството, защото може да надвишите дневния си калориен прием.

подсилване на имунитета

Билки за подсилване на имунитета

чай за имунитет

Вече е ясно, че топлината влияе на вирусите. А каква по-подходяща топла напитка от ароматен чай, приготвен вкъщи. Насочете се към българските локални билки, защото те са най-близкият естествен източник на полезни вещества.

Чай “Energy” е 100% натурален български чай, съдържащ плод шипка, роза дамасцена, жълт кантарион, котешка стъпка и още.

Действа като:

  • Подсилва защитните функции на организма
  • Богат на антиоксиданти и полезни вещества
  • Допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес
  • Тонизира и енергизира тялото
  • Ароматен чай със завладяващ тежък вкус

Поръчайте тук…

Упражненията подсилват имунитета

Физическите упражнения имат многобройни ползи за здравето, включително предпазване от сърдечни заболявания, остеопороза и дори някои видове рак. Тренировките, обаче, са и силен имуностимулатор. За да извлечете максимални ползи, опитайте се да бъдете умерено физически активни в продължение на поне 30 минути през 4-5 дни от седмицата. Ходенето е един от най-лесните начини за физическа активност. Може да опитате йога, плуване, колоездене или групов спорт. Градинарството също е добър начин. Не пренебрегвайте и тренировките у дома. Вижте тук няколко лесни тренировъчни програми, с които да поддържате форма у дома.

Качествен сън за подсилване на имунитета

Сънят е основният източник на енергия и е изключително важен за правилното функциониране на цялото тяло. Имунитетът е пряко зависим от качественият сън през нощта. Отделете 7-8 часа за пълноценен сън. Леглото трябва да е удобно, а стайната температура подходяща за индивидуалните предпочитания.

Добрата лична хигиена

миене на ръцеПоддържайте личната си хигиена стриктно. Започнете с правилно миене на ръцете. Честото миене на ръцете е прост и ефективен начин за предотвратяване на разпространението на респираторни инфекции като настинка, грип, коронавирус, диария и други инфекциозни състояния. Някои микроби са лесно преносими от човек на човек, когато влизаме в контакт помежду си. Лесно е да прехвърляте микроби от ръцете си към носа, очите и устата, ако ги докоснете. Това може да ви разболее. Измийте ръцете си със сапун под течаща вода. Използвайте дезинфициращ препарат на базата на алкохол, който е поне 60% алкохол за моменти, когато нямате достъп до сапун и вода. По този начин може да бъдете сигурни, че сте премахнали голяма част от вирусите и бактериите по ръцете си.

БОНУС СЪВЕТИ

корона вирус

Бъдете усмихнати и позитивни, защото добрата енергия стимулира голяма част от физиологичните процеси в стимулирането на имунитета. Опитайте се да предадете положителната енергия и на своите близки и приятели. Зареждайте се взаимно дори и през социалните мрежи.

Източници:

“Reconstructing immune phylogeny: new perspectives”

Molecular Biology of the Cell

“Pattern recognition receptors and the innate immune response to viral infection”

“Coronavirus disease 2019”