15-минутна проверка за ЕБОЛА.

Първата бърза кръвна проба за Ебола е одобрена за употреба от Световната здравна организация.

Тя трябва да позволи пациентите да бъдат идентифицирани и съответно изолирани. Това е най-добрият опит да се сложи край на епидемията, която се слави като вирус-убиец №1 от години насам.

Тестът е по-малко точен в сравнение с конвенционалните тестове, но отнема минути, вместо часове, за да се получат резултатите.

Тестът също работи без електричество, така че може да се използва в отдалечените региони.

Досегашните тестове за Ебола изискват лаборатория за анализ на кръвта за фрагменти от генетичен материал на вируса. Това може да отнеме между 12 и 24 часа, за да се получи окончателен отговор. „ReEBOV“ антиген бърз тест е разработен от американската компания Corgenix. Тя прави опити в Западна Африка, които показват, че правилно идентифицира около 92% от хората, които имат Ебола.

Световната здравна организация заяви: „Въпреки че е по-малко точен, тестът е бърз, лесен за изпълнение и не изисква електричество. Поради това може да се използва при по-неразвитите здравните заведения или в мобилни такива, които ще изследват пациенти в отдалечени настройки.“ Има 128 нови случая на вируса Ебола в трите засегнати страни – Либерия, Сиера Леоне и Гвинея миналата седмица.

Д-р Бен Нюман, преподавател по вирусология в университета в Рединг заявява: „Новият тест може да помогне бързо в  огнищата и в отдалечените райони, без да е необходимо да се изпращат пробите за тестване в клиника и да се чакат резултатите. „Новият тест не е за спасяването на живота на заразените хора, но той може да помогне в дългосрочен план, като я прави по-лесно и по-бързо откриваема, което е от съществено значение за борбата с вируса.“

Източник: „BBC Health news“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.