Енергийните напитки – вредни, вредни, вредни!

Рисковете са свързани с тяхното съдържание на кофеин, според ново проучване.

  Изследователи от Регионалното бюро от Европа на Световната здравна организация (СЗО) предупредиха в статия, наскоро публикувано в списание Frontiers в Public Health, че повишената консумация на енергийни напитки може да представлява проблем за общественото здраве.

Проучването, което се състояло от преглед на научни статии относно последиците от прекомерната консумация на тези продукти, открива наличието на здравни рискове, свързани с консумацията на енергийни напитки, които са произхождат главно от съдържанието на кофеин.

Изследователите смятат, че не е ясно дали всички здравни проблеми, които са свързани с различните проучвания са причинени от енергийни напитки, тъй като тези продукти не винаги са имали своя собствена и независима употреба, без приемане на други вредни вещества. Въпреки това, обясняват, че предозирането на кофеин може да предизвика сърцебиене , високо кръвно налягане, гадене, повръщане, метаболитна ацидоза, гърчове и в редки случаи – смърт. При възрастни, има и повишен риск от причиняване на хипертония и диабет тип 2, като високо съдържание на кофеин намалява чувствителността към инсулин. Освен това, при бременни жени може да се увеличи риска от спонтанните аборти или проблемите с растеж на плода.

Енергийните напитки и младите хора.

Потреблението на тези напитки също имат негативни последици за юноши и деца, както е посочено в това изследване. Последните проучвания, свързани с употребата на кофеин от по-млади допринася за нежелани ефекти върху техните неврологични и сърдечно-съдовати системи и, противно на общоприетото разбиране, забавя техните познавателни способности.

Това изследване прави специална препратка към практиката на смесване енергийни напитки с алкохол, навик, който се е увеличил през последните години, особено сред младите хора, които не са толкова наясно с въздействието на алкохола и енергийните напитки върху организма. Срещат се все по-често случаи на млади хора, отишли да се забавляват с приятели вечер, смесвайки алкохол и енергийни напитки и по-късно получават инфаркт.

Този доклад също така критикува връзката в рекламата на тези напитки с по-висока „производителност“, издръжливост, стимулиране на загубата на тегло. Това са все качества, които не са били тествани. В допълнение, връзката на някои марки на тези напитки с елитни спортисти увеличава потреблението сред младите трениращи. Въпреки това, твърде много кофеин в комбинация с интензивна физическа активност може да бъде опасно!

Въпреки че кофеинът е смятан за основна съставка в енергийните напитки, други вещества също присъстват: гуарана, таурин, глюкуронолактон и различни витамини. В този смисъл, авторите признават, че няма достатъчно проучвания за ефектите на тези вещества в дългосрочен план.

Източник:Frontiers“

1 thought on “Енергийните напитки – вредни, вредни, вредни!”

  1. Петър

    То си е написано,прекомерната употреба,както при всичко останало 😉

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *