Житен Режим (Диета) Петър Дънов за Отслабване + МЕНЮ

Прочутият Житен режим или диета са един от най-ефективните методи за сваляне на излишните килограми. Основното, което препоръчват диетолозите при диетата с жито, е внимателно да следвате всички необходими препоръки. С помощта на тази житна диета за 2022 можете лесно и бързо да постигнете здравословно тегло.житен режим

Житен режим – Ползи

Основната храна на житния режим е житото. То доказан източник на енергия за човешкия организъм, влияе благоприятно върху активността на цялата кръвоносна система, нормализира работата на всички храносмилателни органи, предотвратява образуването на холестерол, регулира метаболизма, стимулира имунната система, източник e на основни аминокиселини, минерали и витамини, има възстановителен ефект върху целия организъм, забавя процеса на стареене, има ниска калоричност, лесно е за усвояване и спомага за премахването на токсините от тялото.

Житен режим – Противопоказания

Този метод на загуба на тегло има няколко противопоказания. Не бива да правите житната диета, ако имате: хроничен запек, гастрит, понижена стомашна киселинност, заболявания на щитовидната жлеза, непоносимост към глутен, бременност.

Учителят Петър Дънов описва подробно практикуването на диетата с жито. Житният режим по метода на Дънов е с продължителност от 10 дни, започва при пълнолунието през м. Февруари (вижте още: Лунна Диета) и цели да пречисти тялото, както от токсините, натрупани с тежките храни през зимата, така и съзнанието. Диетата на Петър Дънов е критикувана от доста диетолози с предпоставката, че не отговаря на съвременния начин на хранене. А ето и нашата гледна точка, през която ще ви предложим популярната житна диета.

Житен Режим Петър Дънов – Как се Прави

Житният режим ще ви позволи да загубите 4-5 килограма на седмица. В същността на тази диета е житната каша, която трябва да свари, без сол, захар и други добавки.

житен режим каша

Как се прави житната каша: Всяка вечер се измива 100 гр. жито, а след това се залива с гореща вода и се оставя да престои така цяла нощ. Житната вода се изпива сутринта. Вижте по-подробно описание по-долу.

За разлика от най-строгите моно диети за отслабване, житната диета не се ограничава само до храненето с житна каша/вода. Всяка една диета, която лишава тялото от разнообразно хранене, трябва да бъде добре прецизирана. В диетата можете да включите в малки количества плодове (с изключение на банани), зеленчуци (с изключение на картофи), както и нискомаслени млечни продукти.

Може да пиете от житната каша/вода преди всяко от основните хранения – преди закуска, обяд и вечеря, а не само преди закуска, както е по практиката на Петър Дънов. Житната диета на Учителят Дънов се различава от предложение от нас вариант. При диетата с житна каша на Петър Дънов е важен периодът на изпълнение – Февруари, когато пречистваме организма от натрупаните токсини през зимата. Това може да не е особено подходящо за този период, защото една подобна диета би отслабила нашия организъм и това би довело до по-слаб имунитет, който да стои срещу сезонните вируси в този период.

Също така диетата на Учителя Дънов се съчетава със стоенето на луната, което може да бъде особено затруднение със съвременния начин на забързан живот. Третата разлика е, че житната диета на Дънов разчита само и единствено на храненето с житна каша за определен период. Ние стоим против липсата на разнообразие в хранителния режим. Ето защо предлагаме този вариант.

житен режим диета петър дънов

 

Примерно дневно меню за диетата с жито (вариант 1):

6:00 пиене на гореща вода или чай
6:30 изяжда се една ябълка
7:00 ядене на 1/3 от покълналото жито
7:30 ядене на 3 ореха
10-11:30 пие се гореща вода или чай
12:00 изяжда се една ябълка
12:30 ядене на 1/3 от покълналото жито
13:00 ядене на 3 ореха
16-17:30 пие се гореща вода или чай
18:00 изяжда се една ябълка
18:30 ядене на 1/3 от покълналото жито
19:00 ядене на 3 ореха.

Примерно дневно меню за диетата с жито (вариант 2 – опростен):

Закуска: житна каша/вода; ябълка
Обяд: житна каша/вода, 200 гр. вегетарианска супа / зеленчукова салата
Вечеря: житна каша/вода, ябълка.

Можете също така да направите 1-2 леки междинни закуски с ябълка.

Когато приготвяте житната каша, можете да добавите малко ситно нарязани плодове или зеленчуци.

По време на храненето трябва да пиете повече чиста вода, билков чай за детоксикация, малко количество кафе без захар и сметана.

 

Препоръки

Максималната продължителност на диетата е 10 дни, но по-добре да се ограничи до една седмица. Ако не се чувствате добре по време на диетата, просто я преустановете. Консултирайте се с лекар преди предприемането на какъвто и да е хранителен режим. Тази статия е информативна и няма за цел да дава медицински съвети.