Защо трябва да заобичате тъмния шоколад

Женската мечта за атлетично тяло с извивки обикновено се засенчва, когато застанем пред вкусни изкушения. Рядко можем да устоим на сладките десерти, въпреки че в себе си повтаряме мисълта за перфектна фигура.

Желанието за вкусотийки понякога е по-силно от нас и не можем да се контролираме, така че завършваме с няколко изядени бисквитки, излишък от калории и угризения на съвестта, които не могат да се заглушат дори с усилени тренировки.

Добрата новина е, че желанието за сладко може да задоволите и по здравословен начин с няколко парченца вкусен тъмен шоколад. Важно е да се подчертае ТЪМЕН, защото консуматорите често са в заблуда, когато смятат, че става дума въобще за шоколад. За да се насладите на здравните ползи от шоколада, необходимо е в състава му да има минимум 70% какао.

Тъмният шоколад може да бъде част от здравословна и балансирана диета, ако се консумира умерено. Ето какво ви дава той:

  1. Облекчава досадната кашлица . Когато кашлицата не ви оставя намира, опитайте се да я облекчите с тъмен шоколад. Няколко медицински изследвания са показали, че теоброминът, който се съдържа в тъмния шоколад помага за успокояване на кашлицата.
  2. Понижава високото кръвно налягане. Ежедневната консумация на малки количества тъмен шоколад може минимално да снижи високото кръвно налягане .Немско проучване показва, че приемът на 30 калории на ден от тъмен шоколад, намалява систоличното налягане с 3 mmHg, а диастолното с 2 mmHg. Изследователите смятат, че това понижение се дължи на веществата – флаваноли, които има в какаото.
  3. Намалява риска от инфаркт и инсулт. Тъмният шоколад е добре и за сърдечно-съдовата система, и за мозъка. Антиоксидантите, които има в него намаляват риска от сърдечен и мозъчен инсулт.
  4. Помага при висок холестерол. Тъмният шоколад, но не и обикновения (млечен шоколад), намалява нивото на „лошия“ холестерол и увеличава „добрия“ холестерол.
  5. Подобрява настроението и намалява стреса . Тъмния шоколад намалява нивото на хормоните на стреса и насърчава създаването на ендорфини, които допринасят за засилването на чувството за щастие и удоволствие. Вижте още храни, които подобряват настроението ТУК
  6. Изобилства от антиоксиданти. Антиоксидантите са необходими за организма, тъй като успешно се борят със свободните радикали в организма и помагат в защитата от рак и сърдечно-съдови заболявания. Същевременно забавят процеса на стареене.
  7. Може да бъде съюзник в борбата с излишните килограми. Горчивият вкус на тъмния шоколад намалява апетита, за разлика от светлите млечни шоколади, които допълнително го стимулират. Няколко парченца тъмен шоколад ще задоволят дневната нужда за сладко и по този начин по-лесно ще контролирате броя на калориите, които приемате с вашата диета.

Не забравяйте … тъмният шоколад винаги е по-добър избор от млечния. Но и тъмният шоколад е калорична храна, която трябва да се консумират ограничено. В 100 грама тъмен или черен шоколад има около 550 калории.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *