Имам лош дъх – какво да правя?

gas-mask-246369_1280Една от най-честите причини за лош дъх е наличието на бактерии в областта на устната кухина (Халитоза). Това причинявайки известен дискомфорт у хората и нежелание на останалите да контактуват с вас. Как да се преборим?

Голяма част от случаите на халитоза се дължат на увеличаването на броя на бактериите в областта на устата. Това може да се установи най-добре с преглед при зъболекаря. Ако зъболекарят ви установи това, в допълнение най-вероятно ще лекува и съществуваща пародонтоза/пародонтит. Най-добрата превенция и лечение на лошия дъх е правилната устна хигиена. Внимателното и редовното миене на зъбите, езика и небцето допринасят в голяма степен за окончателното премахване на лош дъх. В допълнение, антибактериалната вода за уста може да се използва за отстраняване на останалите след миенето бактерии. С една дума, за лечение на халитоза, отидете при вашия стоматолог, който ще диагностицира проблема. След това той трябва да ви обясни подробно необходимите хигиенни техники за предотвратяване на халитозата.

Няколко допълнителни трикове:

Повишеното слюноотделяне намалява неприятната миризма, така че трябва да се насърчава. Това може да се постигне чрез дъвчене на дъвка без захар или ябълки. Избягвайте много пикантните храни.Ако боледувате от нещо, причиняващо лош дъх, трябва да лекувате първо него, а след това самият лошият дъх, който се явява следствие. Ако болестта, отговорна за лошия дъх е гноен бронхит, например, халитозата веднага изчезва, след като излекувате бронхита. Много важна е и диетата. Избягвайте мазни и вредни храни. Това неминуемо ще премахне или поне намали лошата миризма от устата. Използвайте по-често вода за уста, дори и когато не е време за миене на зъбите, защото тя убива моментално бактериите, виновни за лошия дъх. Конците за зъби също не трябва да се пренебрегват. По скритите места между зъбите остава много храна, причиняващи наличието на бактерии. Изчистете ги добре!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.