Какво трябва да направим, ако имаме кърлеж ?

Лятото дойде и злини дебнат отвсякъде. Най-важното за кърлежите – как да се предпазим и какво да правим, ако имаме такъв по тялото, във възможно най-точен, ясен и кратък вариант, за разлика от другите източници на подобна информация.

Кърлежите са малки паякообразни паразити, които оцеляват чрез хематофагия (изсмукване на кръв) от различни птици и бозайници, включително и човека. Те са вектори (носители и компилатори на инфекциозни патогени на друг жив организъм) на редица сериозни заболявания, сред които Лаймска болест, туларемия (връзка от друг сайт), коремен тиф и др.

Кърлежите не скачат, не могат да летят, нито падат от дърветата. Те са добре скрити в ниските растения, където чакат своя бъдещ домакин. Когато жертвата влезе в контакт с растението, кърлежите се промъкват и започва да пълзят по тялото, докато не намерят удобно място за хранене.

Опасността за човека от ужилване/ухапване от заразен кърлеж е във възможността за прехвърляне на патогени и развитие на инфекции. Предаването на бактериите от кърлежа на пострадалия не настъпва веднага след впиване на самия кърлеж, а в процеса на хранене (смучене на кръвта), който най-често започва няколко часа след впиването. Затова е много важно след като сте били навън, из природата, да направите пълна “ревизия” на тялото и ако има прикрепен кърлеж, да премахнете в най-кратък срок.

Кърлежи

КАК ПРАВИЛНО ДА ПРОВЕРИТЕ ТЯЛОТО ЗА КЪРЛЕЖИ?

В зависимост от това в коя фаза от жизнения цикъл се намират, кърлежите могат да бъдат с различни размери – от размера на семена от мак до размера на семка от ябълка. Ето защо, за да се постигне максимална ефективност, е необходимо при проверката да бъдете изключително детайлни и внимателни.

 1. Изберете подходящо място. Изберете интимни помещения (баня, спалня), където ще можете свободно да стартирате прегледа.
 2. Напълно свалете дрехите. Необходимо е да се прегледа цялото тяло без изключение, включително и интимните части. Затова напълно се съблечете.
 3. Започнете от главата. Минете с пръсти през цялата повърхност на главата. Ако почувствате някаква дребна издатина, вижте дали става дума за кърлеж.
 4. Претърсете и косата. В случай, че кърлежът не е прикрепен към темето, има възможност да се намира на косата. Затова, вземете гребен с фини зъби и добре срешете косата.
 5. Проверете тялото. От горе надолу внимателно прегледайте тялото дали някъде има леко кръгли, черни или кафяви издатини на кожата, което би представлявало тялото на кърлежа. Особено обърнете внимание на краката, защото кърлежите обикновено се прикрепят на тези места. Необходимо е да търсите, както предната, така и задната част на тялото, така че най-добре е прегледа да направите пред огледалото или с помощта на ваш близък човек.
 6. Преглед и на по-малко видимите места. Кърлежите се прикрепят на места от тялото, където е топло и така нерядко се случва да се намерят по по-малко видими места като:
  • под мишниците;
  • около и зад ушите;
  • в пъпа;
  • в поплитеалната област (зад коленете);
  • слабините;
  • под гърдите.
 7. След приключване на прегледа, се измийте.

КАК ПРАВИЛНО ДА ПРЕМАХНЕТЕ КЪРЛЕЖИ ОТ ТЯЛОТО?

Премахване на кърлежи от тялото значително помага в превенцията на различни заболявания, които се предават чрез ухапване от кърлеж, особено ако това се направи в първите 24 часа след ужилване.

[xyz-ihs snippet=”reklama”]

Най-добре е процедурата да осъществи професионално – от медицинско лице, но ако това не е възможно, следващите съвети ще ви помогнат правилно да премахнете кърлежи от тялото.

Премахване на кърлежиСтъпка 1: Използвайте пинцети с остри върхове

Обикновените пинцетите не са подходящи за отстраняване на кърлежи, особено ако са с малки размери, заради опасността от смачкане на тялото му.

Ако при отстраняването тялото на кърлежа се смачка, има възможност да се прехвърлят инфекции у човека (в случай, че кърлежът е заразен).

Премахване на кърлежи

Стъпка 2: Поставете пинцетата в близост до главата на кърлежа

За да го премахнете по правилния начин, пинцетата трябва да се постави в областта на главата на кърлежа.

В никакъв случай не поставяйте пинцетата в зоната на тялото на кърлежа, защото в процеса на отстраняване, под действието на налягането, може да откъснете главата от тялото.

 

Премахване на кърлежи

Стъпка 3: Внимателно отстранете кърлежа

След като поставите пинцетата на съответното място, с бавно, спокойно и прецизно движение, плъзнете нагоре, докато кърлежа напълно не се отдели от кожата.

ВНИМАНИЕ: Не изваждайте кърлежа с кръгови движения. По този начин може да се отдели само тялото на кърлежи, а главата да остане вътре в кожата.

Премахване на кърлежи

Стъпка 4: Дезинфекцирайте мястото на ужилване

След като извадите кърлежа, с антисептично средство или топла вода и сапун, почистете мястото на убождане.

Стъпка 5: След приключване на процедурата, измийте добре ръцете

След отстраняването, може да поставите кърлежа в затворен съд и ако имате възможност, да направите изследвания, за да се определи дали кърлежът е носител на някой инфекции или не.

ВНИМАНИЕ: Не се опитвайте да премахнете кърлежа чрез изгаряне или поставяне на различни химикали. Това може да предизвика освобождаването на течност от кърлежа и предаване на инфекцията в организма.

И дори да сте изпълните правилно отстраняването на кърлежа, посетете Вашия лекар. Необходимо е да се направят съответните лабораторни изследвания и ако е предадена някаква инфекция, своевременно да се предпише терапия.

1 thought on “Какво трябва да направим, ако имаме кърлеж ?”

 1. Много полезно, ако някой има кърлеж. Но пък ако имате домашен любимец, кърлежа предпочита да се забие във него, защото кръвта им е по – сладка. Който си има домашен любимец е защитен повече !

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *