Лененото семе – източник на фибри и омега-3

Лененото семе има много ползи за здравето. В статията по-долу ще откриете някои примери.

Лененото семе е една от най-важните маслодайни култури за промишлени цели, както и за храни, фуражи и фибри. Почти всяка част от ленено растение се използва с търговска цел директно или след преработка. Води до получаване на стволови доброкачествени влакна с висока здравина и издръжливост. Семената осигуряват масло, богато на омега-3, усвояеми протеини и лигнани. Освен че е един от най-богатите източници на α-линоленова киселина и лигнани, лененото семе е основен източник на висококачествени протеини и разтворими фибри и има значителен потенциал като източник на фенолни съединения. Ленено семе се очертава като важна функционална хранителна съставка, благодарение на нейното богато съдържание на α-линоленова киселина (ALA), лигнани, и фибри. Лигнаните са анти-канцерогенни съединения. Омега-3 мастни киселини и лигнани фитоестрогени от ленено семе са в центъра на вниманието заради своите сили и широкия спектър от здравословни ползи, които притежават.

Ленено семе e чудесен вегетариански източник на Омега-3 есенциални мастни киселини, алфа-линоленова киселина (ALA). Нашите тела не могат да направят ALA, така че е “от съществено значение” да ги получим от нашата храна. Тези мастни киселини имат противовъзпалителни свойства, които предлагат ползи за здравето на редица хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет и артрит.

Добавете семенцата към почти всичко, като допълнителна “щипка” за вкус! Супи, сандвичи, салати, зърнени храни или в моя любимец – киселото мляко. Те могат да бъдат добавени към хляб-смеси преди печене или да прибавите една супена лъжица в чаша вода и да я изсипете в ястието, което готвите. Ако имате още идеи за употребата на лененото семе, добавете идеята в полето за коментари в долната част на публикацията.

В заключение, ползите от лененото семе, като допълнение към разнообразна, здравословна диета, са многобройни. Не забравяйте, че ползите се усещат след дългосрочната им употреба. Увеличете постепенно, с много течности!

Лъчезар Генов

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *