Менопаузата НЕ е край на женствеността

В тази статия ще получите отговор на въпроса: какво се случва в тялото на жена, която е в менопауза. Сравнете симптомите и се консултирайте с вашия лекар

Средната възраст, на която се случва менопауза е 51 г.


Косата е по-тънка, гърдите не са плътни и пълни, а на бръчките и сухата кожа не помагат дори и скъпите кремове? Консултирайте се с вашия лекар!

“О, не, менопауза, не сега и не все още!” Хормоналните промени са кошмар за жените, които обикновено възприемат менопаузата като края на активния живот, края на женствеността и края на сексуалната активност, поради което много жени често изпадат в депресия.

Повечето от тези предположения са погрешни, защото менопаузата съвпада с прекратяване на менструацията заради изтощение на нормалната дейност на яйчниците. Средната възраст, на която се случва менопауза е 51 г., но първите симптоми могат да започнат да се появяват няколко години по-рано, а се засилват все по-често с течение на времето. Менопаузата е период в живота на жената, която всяка преживява по свой начин, а много от тях за промените, с които се сблъскват все още говорят с шепот от “варварството” на хормоните, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания до повишаване теглото, нервност, безсъние, подуване, болки в гърдите

менопауза

Фалшива менопауза или?

Един от първите признаци на менопаузата са тревожност и нощно изпотяване, внезапни прескачания на сърцето, главоболие, нервност, безсъние, раздразнителност и все по-къси менструални цикли. Преди да влезете в правилната менопаузата може да се случи да “прескочите”, няколко периоди, което означава, че количеството на естрогена и прогестерона, които регулират менструалния цикъл, започва да намалява. Естетическите ефекти, като например увеличаване на теглото, суха коса, кожа, която става по-малко еластична и набръчкана е заради намаляване на колагена и еластина, а гърдите не са толкова обтегнати и плътни. Това са показатели, че е време да се консултирате с лекар.

Освен външните симптоми ще забележите увеличаване на pH на влагалището и проблеми с пикочния мехур, каквото е инконтиненцията. Ситуациите, като кихане, кашляне и стрес ще предизвикат дискомфорт, а причина за това са промените в пикочния мехур и мускулите около него. Подагра (болки в ставите) се появява в резултат на релаксация на мускулите, поради което е важно жените да останат във форма. Как? Вижте какво предлагаме ние. Това ще помогне за запазването на активното сърце и предотвратяване на увеличаването на телесното тегло, което придружава менопаузата, след която жените наддават доста тегло, средно килограм годишно. Освен загуба на естрогена, при някои жени може да се развие наднормено количество влакна, особено когато става дума за космите на брадата. Косата е по-тънка и по-слаба, което създава психологически натиск, тъй като за много жени косата е символ на женственост.

Освен това жените се оплакват, че всеки килограм, който се натрупва е на корема и увеличаването на телесното тегло е видимо. Освен контрола на начина на живот би трябвало да се избягва заседнал начин на живот, което води до чести фрактури и сърдечно-съдови заболявания, но също така трябва да се каже сбогом на алкохола и тютюна.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *