Мляко след тренировка – да или не?

Възприето е схващането, че млякото е идеална напитка след упорити тренировки. Но какво мислят учените на тази тема?

Ново изследване, което е направено от Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, разкрило, че все пак пиенето мляко е най-добрият начин да се възстановите след упорити тренировки.

Изследването:

Учени от университета “Grifit” в Австралия, анализирали 15 човека, на средна възраст 25 години, които тренирали Танци и носели дебели дрехи, за да се изпотят, колкото е възможно повече по време на тренировка.

В хода на теста, те са имали 4 тренировки, а след всяка тренировка им е било дадено да консумират различни напитки: краве мляко, соево мляко, мляко на прах и спортни напитки с електролити Powerade.

Преди и след всяка тренировка, учените тествали изследваните, като измервали тяхното тегло и анализирали тяхната кръвна картина и урина.

Когато след тренировка идва рехидратация, суплементи на база мляко се оказа най-добрият, аPowerade като най-лошата опция. Участниците в изследването са се чувствали ужасно след пиенето на мляко, но те ​​са много по-хидратирани.

“Напитките на базата на мляко са много по-ефективна опция след тренировка по отношение на спортните напитки. Спортните напитки осигуряват допълнителна енергия, но не дават толкова на тялото, колкото млякото, които са необходими в процеса на възстановяване след тренировка “, казва отборът на авторите на изследването. Но все пак не прекалявайте с млякото. Вижте защо ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *