Неблагоприятни последици от бързото отслабване със строги диети при жените

Наближава сватбата на ваша приятелка и мечтаете да оформите тялото до съвършенство? Очаква ви пътуване, на което ще трябва да се съблечете по бикини? Или пък, може би копнеете колкото е възможно по-бързо да отслабнете след многото празнични гозби? В такива ситуации, първата мисъл на огромна част от жените е „Нужна ми е диета, която гарантира бързи резултати“. Но дали сте готови да жертвате доброто здраве, оптималният метаболизъм, свежия вид и безоблачно настроение, за да постигнете целта си за изключително кратко време?

бързо отслабване вреда

Колкото и да е популярно сред жените, рязкото отслабване е последвано от много негативни ефекти, като:

 1. Бързо възстановяване на изгубеното тегло. Бързото отслабване не само е опасно за здравето, но е и за кратко. Когато отслабнете бързо, тялото ви ще свикне да работи с по-малко въведени калории и започва да забавя метаболизма. Въпреки че в началото може драстично да отслабнете, след известно време ефектът на диетата намалява, а вашата мотивация да продължите със същото темпо значително изчезва. Това е така известният йо-йо ефект .
 2. Депресия и хранителни разстройства. Намаленият брой въведени калории влияе и върху психическото здраве и може да доведе до депресия или да превърне гладуването в навик и да доведе до хранителни разстройства като анорексия и булимия.
 3. Недохранване, недохранване. Силното и бързо намаляване на теглото е знак, че тялото не получава необходимите хранителни вещества. Това може да доведе до недохранване. Ако тази ситуация продължи дълго време, може да доведе до слаб имунитет.
 4. Намаляване на мускулна маса. Тялото има ограничен капацитет да изгаря мазнини. Когато гладувате, тялото не получава достатъчно храна и се нуждае от други източници на енергия, така че „консумира“ от мускулите. Може би намаляването на теглото с повече от 1 килограм седмично смятате за свое постижение, но това не ви прави услуга. Запазването на мазнините за сметка на загубата на мускулна тъкан, води до отпуснато тяло, което изобщо не е привлекателно.
 5. Забавен метаболизъм. Драстично намаляване на калорийния прием води до забавен метаболизъм . Престрогите ограничения в диетата активират механизма на тялото за оцеляване – тялото забавя метаболизма с цел да се изгарят по-малко калории и да може да оцелее дълго време.
 6. Нередовна менструация. Строгите диети са заплаха за репродуктивното здраве, особено при младите момичета. Бързото отслабване и недостатъчното въвеждане на витамини и минерали водят до забавяне на менструацията , прескачане на цикъла или намалено менструално кървене.
 7. Намаляване на желанието за секс. Също както и затлъстяването и рязкото отслабване може да ви убие желанието за секс. Строгите диети причиняват раздразнителност, изтощение, а в някои случаи и депресия, така че в такава ситуация желанието за интимност е с низходяща тенденция.
 8. Косопад. Не е изключено да забележите, че губите желания обем на косата ако решите за бързо освобождаване от излишните килограми. Недостатъчното въвеждане на витамини, минерали, протеини и други хранителни съставки, прави косата по-тънка и по-рядко и тя лесно се къса.
 9. Изтощение. Имайте предвид, че храната е гориво. Когато тялото не получава достатъчно калории, това няма енергия да изпълнява нормалната дейност. Умора, липса на енергия и изтощение възникват поради недостатъчното въвеждане на хранителни вещества в организма и са едни от най-честите сигнали, които ви показват, че това, което правите не е добре за вашето здраве.
 10. Световъртеж при физическа активност. Строгите диети крадат енергията, тялото се чувства отслабено и недостатъчно способно да се справи с по-интензивна физическа активност. Замаяността може да се появи при рязко ставане или по време на тренировка.
 11. Камък в жлъчката. Смята се, че 12-25% от лицата, които драстично отслабнали в продължение на няколко месеца страдат от камъни в жлъчката.
 12. Дехидратация и главоболие. Тялото има капацитет да изгаря 0,5-1 килограм мазнини седмично. Ако сте успели да отслабнете повече от това, тогава „разтопените“ килограма вероятно са резултат от загубата на вода или мускулна маса. Главоболието или дехидратацията, или ниското ниво на захар в кръвта, причинено от гладуване са цената, която ще платите.
 13. Увиснала кожа, бръчки, стрии. Силното и бързо отслабване не позволява на кожата да се адаптира към новата форма, така че тя се превръща в отпусната. Признаците на стареене, като бръчки и тънки линии по лицето и деколтето, стават по-изразени при хора, които често практикуват отслабване с бързи диети. Допълнително, йо-йо ефект, който е следствие на нездравото и бързо отслабване е една от най-честите причини за появата на стрии.
 14. Повишен риск от сърдечен удар. Отслабването на имунитета , дехидратацията и стреса са „рецепта“ за заболявания на сърцето. „Строгите диети няма да навредят на сърцето, ако ги направите веднъж. Но многократното отслабване със строги диети увеличава риска от сърдечен удар „ – казва известният кардиолог Изадоре Розенфилд.
 15. Стрес, нервност, раздразнителност. Строгите диети увеличават стреса, тъй като гладуването и невъзможността да похапнете любимо ястие създават чувство на неудовлетвореност и нервност. В тялото се увеличават нивата на хормоните кортизол и грелин, което води до раздразнителност. Честата промяна на настроението и изблиците на гняв са характерни за хората, които са на диета.

ИНТЕРЕСЕН Факт: Януари и юни са месеците, когато повечето хора предприемат отчаяни и луд мерки за бързо отслабване. Започват с гладуване, йо-йо диети или програми за детоксикация, без да мислят за последиците от бързото отслабване и ограниченията в храненето.

Ами какви диети да правим??? Отговорът е ТУК

1 thought on “Неблагоприятни последици от бързото отслабване със строги диети при жените”

 1. Мисля, че все по-малко жени се стремят към бързо отслабване. Както става ясно, за траен и наистина качествен ефект(визирам загуба на мазнини, а не на мускулна маса) трябва постоянство и…търпение.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.