Отслабването – проста математика.

Загубата на тегло чрез хранене.

Всеки, който желае да отслабне само чрез храната трябва да е наясно, че нискокалорични диети, гладуването и хранителните режими обикновено не позволяват трайно намаляване на телесното тегло. Те носят риска от ефекта на йо-йо, от който общото здраве се уврежда. Поради тази причина, гладуването не се препоръчва за отслабване!

За да отслабнете е необходим отрицателен енергиен баланс. Т.е. изгаряте повече енергия (килокалории), отколкото сте консумирали. Ако искате да отслабнете по здравословен начин, важно е да не се прекалява с целите. Намаляването на около  0.5 кг. се препоръчва за постигане в продължение на една седмица чрез намаляване на дневния калориен прием с около 500 или 1000 ккал по-малко. Така ще загубите (при нормални условия) от около 0,5 до 1 килограм телесна мазнина за 1 седмица. Друг е въпросът, ако искате да ускорите процеса на отслабването с над 1 кг. на седмица. За тази цел трябва да се намали приемът с повече от 1000 килокалории, но внимавайте, тъй като в противен случай съществува риск от намаляване работата на метаболизма. Ако това се случи увеличавате шансовете на йо-йо ефекта. В допълнение, екстремното ограничаване на калориите не гарантира достатъчен приток на хранителни вещества, които са от съществено значение за вашето здраве и пълноценен живот. Ето една примерна диета за отслабване без гладуване.

Загубата на тегло чрез упражнения и движение.

Отслабването чрез увеличаване на физическата активност е най-здравословният начин за постигане на тази цел и дава възможност за дългосрочен или постоянен резултат. Научно е доказано, че този метод е много по-здравословен за отслабване от по-горния. Тук отново се набляга на намаляването на приема на калории, но по по-ефективен и полезен начин- чрез ИЗРАЗХОДВАНЕ, а не ограничаване на приема.

Въпреки това, и в този случай е важно да не се прекалява. Не бягайте всеки ден и не претоварвайте организма. Достатъчно е просто да се променят някои ежедневни навици, без големи усилия, за да се увеличи калорийният разход. Тези прости препоръки са първата стъпка за увеличаване на разхода на енергия и подобряване на цялостната физическа активност:

В заключение предлагам още един списък с полезни активности, които ако включите във вашия начин на живот, със сигурност ще отслабнете трайно и спокойно:

  • Включете физическа активност в ежедневието си, за да увеличите дневния калориен разход (например тези, които споменах малко по-горе)
  • Намерете спорт, който е забавен за вас.
  • Избягвайте калорични диети, както и другата крайност- гладуването.
  • Малките изкушения, като шоколад, не са забранени, ако се консумират в умерени количества.

Георги Баташки

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *