Палео Диета с Дневно Меню на Хранене

Смятате ли, че би било здравословно в 21 век да преминете на диета, която са практикували нашите прадеди от палеолита (палео диета)? Първоначално зависи от начина, по който в момента се храните и в дадени ситуации може да бъде правилния избор на добро хранене, а в други точно обратното!

ПАЛЕТО ДИЕТА

палео диета

Палеолитната диета е разработена от професор Loren Cordain, а самата диета се основава на проучване на евентуален прародител на нашето хранене от периода на палеолита (палеолит , или Old Stone Age е исторически период, който тече от датата на възникване на човека до 10,000 п.н.е.).   Въпреки, че първите асоциации за тази диета са свързани с големи количества месо – това не значи, че трябва да се яде сурово месо и само моркови, но се избягват храни като захар и различни други вредни продукти и това ще със сигурност ще направи чудеса с тялото. Но какви са рисковете?

Палео диетата, известна също като „диета на пещерните хора“ всъщност е начин на хранене, който следва схемата на дневното меню, което са консумирали нашите предци от отдавнашни времена. Накратко казано, диетата се състои в ядене буквално на същите неща, с които са се хранили пещерните хора според учените.

Това означава, хранене единствено с прясно месо, риба, плодове и зеленчуци и напълно избягване на продукти като зърнени храни, мляко и млечни продукти, сол, захар и всички останали обработени продукти.

Идеята на диетата е следната : тъй като наднорменото тегло (с всички съпътстващи елементи), диабет и сърдечни болести са заболявания на съвременното общество и обобщено е доказано, че са причинени от прекомерен прием на калории, сол, захар и т.н., то тази диета изключва споменатите продукти и ни позволява да се храним само с непреработени храни, не пипнати от човешка ръка или химия.

Здравословна ли е диетата? През последните 200 години на индустриалната революция, а и все още, значително се променят храните и се добавя огромно количество изкуствени добавки, което всъщност се определя от търсенето и предлагането, защото така е по-изгодно от финансова гледна точка на производителите и по-вкусно за потребителите. Всички тези промени, които значително все повече ще увреждат здравето на човечеството трябва да бъдат избягвани, дори и да не сте на специален хранителен режим. Добър знак е това, че все повече се заглеждаме в етикетите на храните в магазина, но какъв е смисълът, когато трудно откриваме храни без така познатите Е-та (консерванти, оцветители, аромати)!?

Но стига философии…

Палео диета – основите

В книгата “ The Paleo diet“ се прави преглед на твърденията, че човешката генетика е най-добре адаптирана към диетата на нашите предци преди селскостопанска революция. Много храни са забранени.
Накратко, това означава, избягване на пушено месо, захар, сол, зърнени продукти (хляб, царевица, пшеница, ориз, макаронени изделия, …), бобови растения, млечни продукти, мая, кафе и алкохол. Картофи, соя и царевица са изрично забранени, защото сега те са генетично модифицирани и преработени.

Въпреки че в тази диета се елиминират зърна и преработени въглехидрати, тя е по-малко ограничителна от подобни диети, като Аткинсовата диета, например, защото палео диетата набляга най-вече на плодове и зеленчуци, които са разрешени в неограничени количества.

Месо (включително морски дарове) и яйца са може би най-важните компоненти на Палео диетата. Всички зеленчуци са разрешени, с изключение на зърна, бобови растения и картофи. Гъбите са разрешени.

Плодове, ядки и семена (всички с изключение на фъстъци) могат да бъдат консумирани. Мед и сушени плодове са позволени само в малки количества. Разрешени са само някои масла – зехтин, ленено семе и рапично масло. Препоръчителен е прием на рибено масло на капсули. От напитките се позволява водата, чаят и прясно изцедените неподсладени фрешове в малки количества.

Препоръчително е да се ядат само качествени храни, да се премахне всичко, което се преработва или е опаковано.

ПАЛЕО ДИЕТА – позволени храни

Яйца, всички видове месо, включително и морски дарове, зеленчуци, предимно домати, чушки, лук, краставици, тиквички, патладжан, салата, зеле, моркови, гъби …, плодове без изключение, около 150 гр мед и сушени плодове на седмица, зехтин, вода и качествен чай.

 

ПАЛЕО ДИЕТА – забранени храни

Захар, зърнени храни, картофи, мляко и млечни продукти, преработени меса (колбаси, пастети …), шоколад, продукти, произведени от царевица и соя, брашно, майонеза, сол, мая, оцет (препоръчително е да използвате изцеден лимонов сок).

Палео диета – примерно меню

 • Закуска : омлет със спанак и гъби,
 • Преди обяд: Шепа плодове,
 • Обяд : Пъстърва на скара, голяма смесена салата с дресинг от лимонов сок и зехтин,
 • Следобедна закуска: сурови моркови и ябълки,
 • Вечеря : Печено пиле, варени броколи, салата с домати,

Палео диета – какво ще получите?

 1. Повишеният прием на протеини намалява апетита и ускорява метаболизма. Високо-протеиновата диета поддържа мускулната маса.
 2. Подчертано значението на плодове и зеленчуци.
 3. В тялото има достатъчно есенциални мастни киселини.
 4. Храна ще отговарят на нуждите на хора, които са предразположени към високи нива на кръвната захар.
 5. Ще подобри общото здраве и ще намали риска от много заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак.
 6. Не броите калориите и не следите точно количеството на ястията.

Палео диета – с какво ще навреди?

 1. Диетата едва ли може да допадне на хора, които обичат въглехидрати или нишестени храни.
 2. Диетата изисква много всеотдайност,
 3. В социални ситуации (по време на партита, например), може да имате трудности да следвате този режим.
 4. Изисква период от време за отказване от кафе, захар и сладкиши.
 5. Ще е необходимо да приемате калций, защото без млечни продукти не приемате достатъчно.
 6. Не може да бъде адаптирана за вегетарианците и веганите.

От всичко това може да се заключи, че ако сме достатъчно наясно със здравословния начин на хранене и веществата, които трябва да се набавят на ден, няма да имаме нужда от никакви диети, особено от тази. Просто консумирайте здравословни храни редовно, не яжте твърде много и практикувайте редовни физически дейности, които ще изгорят достатъчно калории. Толкова проста е философията на здравословния живот, просто трябва да я практикуваме!