Предотвратяване на тромбоза

Какво е тромбоза? Тромбозата е запушване на кръвоносен съд, причинено от кръвен съсирек.Това е не само болезнено, но може да бъде и смъртоносно при усложнения. Тук е описано как можете да го предотвратите.

1. Активност и упражнения редовно. Те са много подходящи и полезни, особено плуването или колоезденето. Разбира се, този подход е подходящ за превенция на всички видове заболявания. Бъдете активни!

2. Шокови душове. Нещо, много популярно по СПА центровете и хотелите, което ще запази вашите вени в добра форма. Колкото и неприятно да звучи, всъщност шоковият душ е много полезен. Той представлява обливане на тялото ту с топла вода, ту със студена. Така се получава едно контрастно температурно третиране на тялото, което оказва благоприятно влияние не само на кръвоносните съдове, но и на целия организъм.

3. Упражнение за вени. Специфична активна гимнастика за вени. Например, лягате на пода, повдигате краката си перпендикулярно на него и ги опирате на стената или някаква друга опора. Така стоите няколко минути, докато ви изтръпнат краката и почувствате сякаш боцкане с иглички. Това е особено подходящо след напрегнат ден, когато сте стояли на крака или сте били с високи обувки, без да сядате. Предпазва от разширени вени и тромбоза.

4. Добра хидратация. Липсата на течности увеличава риска от тромбоза. Ето защо, пийте много течности: изворна вода, минерална вода или чай от билки, или плодов сок.

5. Важно е да бъдеш активен. Седналото или изправеното положение за дълго време е рисков фактор за тромбозата и трябва да се избягва, доколкото е възможно. За вени е по-здравословно ходенето или легналото положение. Нови изследвания сочат обаче, че трябва да стоим винаги прави, когато можем, а формулата е следната: ако можете да тичате, когато ходите- тичайте; ако можете да ходите, когато стоите прави- ходете; ако можете да стоите прави, когато седите- изправете се; ако можете да сте седнали, когато лежите- седнете; бъдете активни, винаги когато можете!

6. Отказ на тютюнопушенето. Пушенето намалява притока на кръв. Това благоприятства образуването на кръвни съсиреци и следователно образуването на тромби. Откажете ги! Не постепенно, не бавно, а веднага и завинаги! Не знаете още колко ползите ще получите.

7. Контрацепцията (например, противозачатъчни хапчета, хормонална или вагинален пръстени) увеличава риска от тромбоза. Жените в рискова група могат да изберат алтернативи, които не съдържат естроген.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *