Рецепта за ориз с по-малко калории

Оризът е основна храна в много национални кухни и има подпомагаща функция в доста ястия, дори и като съставка в нашите сарми и пълнени чушки. Оризът е евтин, лесен за приготвяне, а може да служи и за основно ястие, и като добавка, и в солена версия, и в сладка версия, така че не е чудно, че е толкова използван.

Както всяка друга храна, която се базира на нишесте, така и оризът, не е незаменим избор, ако се пазите от излишни килограми. Някои изследвания сочат, че прекомерната консумация на бял ориз се свързва с появата на метаболитен синдром и дори диабет. Когато консумираме нишесте-храни, нишестето се разгражда до глюкоза, а след това се превръща в гликоген. Ако не се губи гликогена, най-често чрез физическа активност, идва до превръщането му в мазнини и натрупването на нежелани излишни килограми.

Все пак не всички нишестета са еднакви. Има два вида нишесте, един, който лесно се разгражда в тялото, а другият е резистентен т.е. нишесте, което човешкото тяло разгражда по-бавно и по този начин допринася храната да има по-ниска калоричност. Особеното при него е, че преминава през тънките черва, без да се разгради. Процесът на ферментация започва в дебелото черво. Вследствие на химичната реакция там се получава добра бактерия, която помага при възпаления и намалява риска от рак.

Друга полза е, че тези нишестета се разграждат по-бавно, вследствие на което имате по-дълго усещане за ситост и не се налага да се храните през пет минути. Именно затова храните с такъв тип нишесте играят важна роля в контрола на теглото

След като уточнихме каква е разликата между двата вида нишесте, нека преминем на начина, по който да направим това с нишестето в ориза, тоест как да превърнем разградимото нишесте в резистентно и да намалим количеството калории почти 2 пъти. Ако не харесвате да ядете ориз, защо пък не пробвате да го пиете? 

Ето я и рецептата:

Когато водата заври, се добавя една чаена лъжичка кокосово масло , а след това се вари ориза по обичайния начин. Оставя се в хладилник 12 часа и химическата структура на нишестето се променя, а калориите са съкратени двойно според сблъсъка между А. Джеймс, студент по химия от Шри Ланка и неговия наставник.

Тази проста процедура на 200 грамa ориз с нормално 250 калории, ще съкрати около 100 калории, което е впечатляващо, ако се вземе предвид, че някои кухни се основават именно на ориза, както китайската кухня, например.

Следващите ястия с ориз подгответе с двойно по-малко калории.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *