Рецепта за розова захар

България е най-големият производител на розово масло в Европа, а славата на българските рози се слави по целия свят. Замисляли ли сте се, обаче, колко малко самите българи ползват розата? Цветовете й притежават страхотни качества и това е признато от много народи.

захар с розиОпявано в много народни песни, нежното цвете е широко използвано в различни козметични продукти с опияняващ аромат. Може да се използва и като аромат на захарта, като с добавка на тази кралица на цветята е с наистина специален вкус.

 

Ароматизираната захар може да се използва във всички сладки, като добавка към чай, но и като body scrub за масаж и пилинг. Като аромат за захарта може да се използват листенцата от розата, но също и всяко друго цвете, което се яде: Латинка – Tropaeolum majus, теменужка и лавандула. Но най-обаятелен аромат има този на розата.

 

Необходими съставки:

 

1 голяма чаша пресни цветове от роза

1 голяма чаша кафява захар

500 г бяла захарзахар с рози

Ето как се прави:

1. В блендер пасирайте цветовете и кафявата захарта, докато получите розова кремообразна смес.

2. Към тази смес добавете половин килограм захар, докато той получи розов цвят.

3. Оставете го на хартия за печене, за да изсъхне за 2 дни

4. Изсъхналата ароматизирана захар се прибира в стъклени буркани. За украса може да се добавят още няколко сухи листа от роза.

 

Съвет: За грижа за кожата, този захар можете да смесите с душ гел с неутрален мирис, или да добавите във ваната.

Забележка: Не забравяйте, че това все пак е захар, а това не е от най-здравословните средства за услаждане на вашите ястия. Може да ползвате тази захар като заместите на изкуствено оцветената в магазините, когато правите сладкиши.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *