След 60 умерената употреба на алкохол е полезна.

Американски учени са открили, че умерената употреба на алкохол от хора над 60 е полезна. Умерената консумация на алкохол в зряла възраст подобрява възпроизвеждането на спомени и събития.

Американските изследователи са показали, че част от мозъка, която играе важна роля в краткосрочната памет увеличава своята работа с употребата на малки количества алкохол. Ролята на по-големия обем на хипокампуса в това взаимодействие също е показано за първи път.

Изводите са направени въз основа на проучване на 660 души на възраст над 60 години. Всички участници попълвали въпросници за количеството алкохол, което са консумирали, претърпели са също невропсихологични тестове, проверка за наличие на генетично предразположение към развитие на болести, свързани с паметта (Алцхаймер, например). Резултатите са публикувани в списание American Journal за болестта на Алцхаймер и други деменции.

Експертите смятат, че механизмът се основава на стимулиране чрез алкохол нервните клетки представляващи хипокампуса, което води до увеличаване на техния брой. В същото време, алкохолът е вероятно да доведе до увеличаване на производството в мозъка на различни химични съединения, които участват в процесите на мислене, обработка на информацията в мозъка и т.н.

Трябва да се подчертае, че ползите от алкохола в малки дози, са известен със своите благоприятни ефекти върху организма, Високите дози (над умерената консумация*) се оказват вредни за здравето на мозъка и на цялото тяло въобще!

*За умерена се приема консумацията на 300 мл бира с 5% съдържание на алкохол или малка чаша вино от 150 мл, или чаша концентрат от 25 мл. Това са стандартни количества питиета според WHO (Световната здравна организация). Над тези количества, употребата е надвишена. Честота на алкохолния прием над 4 дни седмично, независимо от количеството се счита също за прекомерна употреба.

алкохол вреди алкохол вреди

Източник: Университет на Тексас, Медицински клон в Галвестън.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *