Човешки папиломен вирус-как да се предпазим?

Човешки папиломен вирусЧовешкият папиломен вирус. Човешки папиломавирус (HPV) е най-често предаването сексуално заболяване. Около 75% от сексуално активните хора са заразени или ще се заразят с някой от видовете вируси, които са над140. Открийте кои са начините на заразяване на HPV и как да се предпазите.

Секс. Сексът е основният начин за предаване на човешкия папиломен вирус. Когато човек е заразен, може да развие генитални брадавици (доброкачествени тумори) или ако инфекцията се поддържа в продължение на много години без проява и тялото не е успяло да я неутрализира, може да причини рак, най-вече на шийката на матката.

Гениталните контакти. Директен контакт с гениталиите на заразен човек е това, което причинява на пренасянето на човешкия папиломен вирус. Ако има контакт с кожата и гениталната лигавица по време на сексуалната връзката, може да има предаване на HPV.

Оралният секс. Вирусът на папилома сам по себе си може да се разпространява и чрез орален секс. Инфекцията може да доведе в някои случаи до рак в устната кухина.

Предаване от майка на дете. Вирусът на папилома може да се предава от майка на дете по време на раждане. Той не се предава по време на бременност. Шансовете за детето са, че тялото му може да неутрализира вируса и да несъздава никакви проблеми. HPV ваксина не може да се постави по време на бременност, а само по време на кърмене.

Анални инфекции и използване на секс играчки. Перианалните инфекции, причинени от някои сексуални игри и използване на предмети като вибратори също могат да бъдат източник на инфекция с човешки папилома вирус. HPV се предава, както между хетеросексуалните, така и между хомосексуалните двойки.

Висок брой сексуални партньори. Бъдете моногамни в секса с незаразен от HPV сексуален партньор. Това е най-добрият начин да се избегне инфекция. И обратното, ако правите секс с много партньори се увеличава вероятността от заразяване.

Пушенето увеличава риска. Според едно проучване, човешки папиломен вирус по-трудно се елиминира от организма чрез пушене. В допълнение, 16 вида HPV  причиняват рак по-често на пушачите, отколкото на непушачите.

HPV не се пренася в обществени бани или басейни. Човешкият папиломен вирус не се разпространява чрез плуване в обществени басейни или къпане във вани. За всяко предаване е необходимо епителни и лигавични отделени клетки на вируса на вагината, пениса, ануса, езика или гърлото от заразен, които да влязат в пряк контакт с вашите такива.

Презервативът предпазва, но не съвсем. Презервативите възпрепятства предаването на HPV, но има микроскопични части в него, които остават незапълнени и през тях може вирусът да премине. Все пак е препоръчително да се използва, тъй като той намалява риска.

Ваксинацията. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва HPV ваксини, защото това е най-ефективният начин за предотвратяване на рак на маточната шийка, причинени от HPV. Актуални ваксини предпазват 80% от инвазивните видове рак, причинени от човешкия папиломен вирус.

Гинекологични тестове. Редовните гинекологични/урологични прегледи са най-сигурният начин за откриване на ранни стадии на инфекцията и наличието на човешки папиломен вирус. При гей-двойките, редовните прегледи са задължителни.

Автор: Лъчезар Генов.

Източник: „WHO“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.